Categorieën
blog

Uit de praktijk: ingehaald door de tijd

Uit de praktijk: ingehaald door de tijd

Soms lijken de dingen te gaan alsof ze zo bedoeld zijn. Zoals in dit verhaal uit de praktijk. Je weet, je vader is al best oud en ook niet meer zo heel gezond. Maar je denkt, we hebben nog tijd samen. Om samen dingen te doen of gewoon bij elkaar te zijn. Een kopje koffie drinken, een wandeling, samen het journaal kijken. Maar soms word je gewoon ingehaald door de tijd. Zoals deze mevrouw.

Offerteaanvraag

Op een zondagavond krijg ik een offerteaanvraag via mijn website. Omdat persoonlijk contact het prettigst is, bel ik het nummer dat bij de contactgegevens staat. Ik krijg een mevrouw aan de lijn. Ze is blij dat ik bel, ze zit met een boel vragen. Maar ze is vooral ontdaan over het feit dat ze nu toch echt stappen moet gaan zetten voor de naderende uitvaart van haar vader. Ze wil graag meteen een afspraak maken voor een kennismaking. We spreken af voor de dinsdag erop. Na dit prettige telefoongesprek maak ik alvast een offerte, op basis van wat ze heeft ingevuld en toegelicht in ons gesprek. De offerte stuur ik per mail naar haar toe.
Een offerte is overigens altijd vrijblijvend, het verplicht je tot niks. Zie het als een eerste indicatie van de kosten van een uitvaart zoals jij die voor ogen ziet. Zo kun je beoordelen of het financieel haalbaar is voor je en waar je eventueel nog aanpassingen zou moeten doen.

Persoonlijk kennismaken

Op dinsdagochtend ben ik zoals afgesproken bij mevrouw en haar man op bezoek. Ik heb een aantal brochures meegenomen, zodat ze alvast kan kijken welke rouwkaart haar bijvoorbeeld aanspreekt. Ze vertelt over haar vader, die nu in een verzorgingstehuis woont. Hij heeft zo lang mogelijk zelfstandig gewoond, tot het na het overlijden van haar moeder echt niet meer ging. Na een poosje wordt mevrouw gebeld dat het nu wel hard achteruit gaat met haar vader. Ze moet eigenlijk meteen naar het verzorgingstehuis komen. We ronden ons gesprek af en ik beloof contact te houden, aangezien ik nog iets bij de verzekeraar voor haar zal navragen.

Ingehaald door de tijd

Aan het einde van de middag word ik gebeld door een oom van mevrouw: haar vader is die middag al overleden. Ze willen graag dat ik de uitvaart ga verzorgen. Het wordt een mooie, ingetogen uitvaart, met prachtige bloemen en ontroerende muziek.

Een aantal weken later. Ik ben bij mevrouw en haar man op bezoek voor een nagesprek. De uitvaart is gelukkig geheel naar wens verlopen. We zeggen tegen elkaar dat het lijkt of het zo heeft moeten zijn. Het ging in dit geval net goed: van tevoren konden ze informatie inwinnen en contact leggen met een uitvaartbegeleider die bij ze paste. Oorspronkelijk had mevrouw het idee dat ze nog wel tijd had om een en ander voor te bereiden en uit te zoeken. Maar ze werd ingehaald door de tijd.

Tijd is een raar ding. We denken er altijd genoeg van te hebben. Maar of dit echt zo is: we weten het niet.

Heb je een vraag over het regelen van een uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Andere bezoekers lazen ook

Digitale erfenis sociale media na overlijden nalatenschap toegang telefoon laptop

Sociale media na overlijden

Sociale media na overlijden, wat gebeurt er eigenlijk mee? Je accounts maken deel uit van je digitale erfenis. Mensen bellen, betalen, mailen en leven via

Lees verder »
Bucketlist hoe maak je een bucketlist invulboekjes inspiratie

Bucketlist

Een bucketlist, wie heeft er niet van gehoord? Een bucketlist (letterlijk emmerlijst) is een lijst van dingen die je gedaan wilt hebben voordat je overlijdt.

Lees verder »
Bijzondere rouwauto's kinderrouwauto mini witte rouwauto lijkwagen rouwwagen vervoer overledene

Bijzondere rouwauto’s

Voor ieder wat wils met deze bijzondere rouwauto’s. Als een overledene overgebracht moet worden van het rouwcentrum naar het crematorium bijvoorbeeld, dan wordt daar vaak

Lees verder »
Categorieën
blog

Mogelijkheden opbaren

Mogelijkheden opbaren

Mogelijkheden opbaren, welke keuzes heb ik? ‘Opbaren’ betekent letterlijk ‘op een baar leggen’. Een overledene wordt altijd ergens opgebaard, of je je dierbare nou wel of niet wilt bezoeken tijdens de dagen tot aan de uitvaart. Als iemand thuis blijft noemen we dat opbaren, als iemand in de koeling van een rouwcentrum verblijft, dan noemen we dat ook opbaren. Maar wat zijn nou precies de mogelijkheden rondom opbaren? Hoe gaat dit in z’n werk thuis of elders, waar kan je uit kiezen? Ik heb de verschillende opties voor je op een rijtje gezet.

Op de foto hierboven zie je de tulpenkist van Studio Hemeltjelief.

Vertrouwd in de eigen omgeving, thuis opbaren met een koeling

Sommige mensen moeten er niet aan denken, anderen vinden het een fijn idee. Je dierbare thuis opbaren, in de eigen vertrouwde omgeving. Zo heb je hem of haar nog een aantal dagen bij je. Kun je erbij gaan zitten wanneer je wilt, hoef je nog even geen afscheid te nemen. Je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Vaak kun je door wat meubels te verschuiven zo’n plek creëren. Je kunt er eventueel een kamerscherm voorzetten, waar je kaarten en foto’s aan kunt hangen. Zo maak je een eigen, persoonlijke plek.

De wijze van opbaren thuis kan op verschillende manieren. De meest bekende en meest toegepaste manier is de overledene opbaren op een koeling. Dit kan een bedkoeling zijn of een kistkoeling. Bij een bedkoeling ligt de overledene op bed, met een koeling onder de romp om het lichaam te koelen. Op de dag van de uitvaart wordt hij of zij in een kist op mand gelegd voor de afscheidsbijeenkomst.

Bij een kistkoeling wordt de overledene na de laatste verzorging meteen in een kist of mand gelegd. Vervolgens komt er een rijdende baar te staan (een ‘karretje’), met daarop de koeling en de kist of mand. Bij zowel een bed- als een kistkoeling wordt de koeling aangesloten in het stopcontact. De koeling staat op een vaste temperatuur ingesteld en zal regelmatig aan- en afslaan. Dit brommerige geluid hoort erbij, maar wordt niet door iedereen als prettig ervaren.

Ook wanneer iemand niet thuis is overleden, is een opbaring thuis mogelijk. Je dierbare wordt dan eerst overgebracht vanuit het hospice of ziekenhuis bijvoorbeeld. Voor alle opbaringen thuis geldt dat de overledene eerst gewassen en gekleed wordt. Nabestaanden mogen hierbij helpen als ze dit willen. Daarna zal de koeling geïnstalleerd worden, in bed of onder de kist of mand. 

Mogelijkheden opbaren: thuis met thanatopraxie

Een alternatief voor het opbaren thuis met een koeling, is het toepassen van thanatopraxie. Dit is een lichte vorm van balseming. Hierdoor blijft een lichaam een aantal dagen geconserveerd, zonder gebruik te hoeven maken van een koeling. In tegenstelling tot balseming (dit is conservering voor de lange termijn), is deze lichte vorm van balseming (sinds 2010) toegestaan in Nederland. Doordat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van een koeling, blijft het lichaam op kamertemperatuur. Het lichaam voelt niet koud aan, wat wellicht prettig is bij het aanraken van je dierbare.

Bij thanatopraxie wordt het bloed vervangen door een vloeistof met een conserverende werking. Hoe dit precies gebeurt laat ik hier achterwege, dat wil je misschien gewoon niet weten. Als je echt nieuwsgierig bent, kun je het altijd opzoeken op internet. Een bijkomend effect van deze behandeling is dat een lichaam zijn roze kleur terugkrijgt, wat iemand een veel natuurlijker uitstraling geeft. Een lichaam blijft zo maximaal een dag of tien goed, maar een garantie geeft het nooit. Net als bij een bed- of kistkoeling, weet je nooit hoe een lichaam reageert in de dagen tot aan de uitvaart.

De kosten van deze behandeling verschillen niet veel van wat thuis opbaren met een koeling kost. De behandeling kan gewoon thuis plaatsvinden en erna wordt de overledene ook meteen gekleed. Denk aan een bedrag rond de 550 euro. Je uitvaartbegeleider kan je helpen een thanatopracteur in te schakelen als je dit wilt. 

Thuis opbaren met behulp van graszoden

Een van de meest onbekende mogelijkheden van opbaren, maar wel een heel natuurlijk en ecologische manier. De graszoden die onder de overledene worden gelegd, vervangen de koeling. Net als bij thanatopraxie dus geen geluid van een apparaat dat aan- en afslaat. Het lijkt net of de overledene in een kleine tuin ligt.

De kist of mand waar de overledene in ligt, zet je op een rijdende baar (een ‘karretje’) of op een paar staanders. Eronder plaats je een aantal bakken met opstaande rand met graszoden en aarde erin. De graszoden kun je uit je eigen tuin steken of bij een tuincentrum kopen. Je kunt ook een aantal rollen gras neerleggen. Het is belangrijk dat de worteltje er nog aan zitten. Door het groeien onttrekt het gras warmte aan de omgeving, wat zorgt voor koele lucht onder de overledene. Ook door het twee tot drie keer per dag sproeien met water koelt de lucht, omdat het water verdampt. Op deze manier kunnen graszoden vijf tot zes dagen een lichaam koelen.

Het beste is om het water te mengen met vloeibare silicium en een etherische olie (zoals rozemarijn) voor de geur. Vloeibaar silicium is te koop in winkels voor duurzame gezondheidsproducten. De verhouding is per liter water, tien druppels silicium en een half dopje olie. Je kunt de graszoden ook nog extra versieren met bloemen of mos, zo ontstaat een mooi tuintje. Als er (jonge) kinderen betrokken zijn bij de uitvaart, dan kunnen ze hier mooi bij helpen. Ventileer de ruimte regelmatig, maar let op dat er geen insecten binnen komen. Die kunnen ongemerkt eitjes op het lichaam leggen.

In sommige gevallen zal het koelen met graszoden niet voldoende zijn. Dit is afhankelijk van de conditie van het lichaam en de temperatuur buiten. Je kunt eventueel als extra koeling losse koelelementen bij het lichaam plaatsen en een ventilator neerzetten.

Hoe opbaren met graszoden eruit ziet, zie je op dit filmpje van Omroep Brabant.

Wat zijn nog meer mogelijkheden rondom opbaren?

Als je je dierbare niet thuis wilt of kunt opbaren, dan zijn er natuurlijk andere mogelijkheden. Waar je uiteindelijk voor kiest zal afhangen van je persoonlijke voorkeuren en wat voor jou goed voelt.
Vaak heeft een crematorium of begraafplaats faciliteiten met een koeling voor overledenen. Het heeft wel iets praktisch dat je dierbare dan al op de locatie van het afscheid is. Afhankelijk van de mogelijkheden kun je je dierbare daar nog bezoeken of een condoleance houden.

Wil je graag een meer huiselijker omgeving, dan kun je kiezen voor een rouwcentrum. Deze bieden ook vaak een zgn. 24-uurs kamer aan. Jij krijgt de sleutel van deze ruimte en je kunt dierbare bezoeken zo vaak en zo lang als je wilt. Als er geen 24-uurs kamer is, dan kun je altijd op afspraak op bezoek komen. Soms biedt een rouwcentrum ook plek voor een afscheid in kleine kring. Als de ruimte niet groot genoeg is, dan zal je je dierbare vanuit het rouwcentrum naar een andere locatie begeleiden voor het afscheid.

Het moment waarop je overleden dierbare wordt gewassen, gekleed en in de kist of mand wordt gelegd, is afhankelijk van de situatie. Thuis of in een verpleeghuis kan de overledene  daar eerst worden verzorgd, voordat hij of zij wordt overgebracht naar de opbaarlocatie.
Als iemand is overleden op een plek waar geen mogelijkheid is om te verzorgen, dan moet een andere locatie worden gezocht. Soms heeft een rouwcentrum of crematorium hier ruimte voor, of je kunt terecht in de facilitaire ruimte van de professionele verzorgers die worden ingehuurd. Er zal altijd een mogelijkheid zijn, ongeacht het tijdstip.Opbaren mogelijkheden opbaren thuis opbaren rouwcentrum thanatopraxie lichte balseming

Je uitvaartbegeleider zal altijd met je overleggen wat je wensen zijn rondom opbaren. Ik doe altijd mijn uiterste best om een familie hierin te begeleiden en goed te overleggen. Soms wordt het een combinatie van thuis opbaren en een koeling elders. Dan wordt de overledene bijvoorbeeld na drie dagen al overgebracht. Omdat dat lang genoeg is of omdat het erg warm is en de koeling thuis het net niet aankan. 

Er zijn dus veel mogelijkheden rondom opbaren. Wellicht kun je na het lezen van dit artikel beter voor jezelf bedenken wat jij zou willen, voor jezelf of iemand in je omgeving. Wil je meer lezen over wat je te wachten staat bij het regelen van een uitvaart, kijk dan eens bij ‘Stappenplan bij overlijden: de uitvaart‘.

Heb je een vraag over opbaren, het regelen van een uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Andere bezoekers lazen ook

Laatste wens vervullen droomwens droom laten uitkomen terminaal ziek chronisch ziek volwassenen kinderen

Laatste wens vervullen

Een laatste wens vervullen voor terminaal zieke volwassenen en kinderen. Wat een mooi gebaar. We kennen in Nederland meerdere organisaties die zich hiervoor inzetten. Met

Lees verder »
Categorieën
blog

Persoonlijke aankleding van een uitvaart

Persoonlijke aankleding van een uitvaart

Een “persoonlijke uitvaart” is een veelgehoorde uitspraak. Fijn, denk je misschien, maar waar moet ik dan eigenlijk aan denken? Wat maakt een begrafenis of crematie nou persoonlijk? En mag het ook ‘gewoon’? Een uitvaart hoeft zeker niet groots en meeslepend (mag natuurlijk wel). Ik denk dat een persoonlijke aankleding juist in de kleine dingen zit. Je hoeft niet ver te zoeken. Wat deed iemand graag, waar luisterde of keek hij graag naar, waar kwam hij het liefst? Die dingen kun je verwerken in de rouwkaart, de kist, de bloemen, persoonlijke items voor op of bij de kist. Lees verder voor meer inspiratie. Want een persoonlijke aankleding van de uitvaart kan het afscheid net dat eigen tintje geven.

Bloemenband voor een persoonlijke bloemengroet

Met de bloemenband creëer je een unieke bloemenkrans om de kist of mand heen. “Een liefdevolle, laatste bloemenomhelzing”. De bloemenband is een op maat gemaakte band van textiel, die wordt aangebracht rondom de kist of mand. Op de band zijn allemaal lusjes aangebracht, waar je een losse bloem in kunt steken. Door in elke lus of een deel ervan bloemen te steken, ontstaat een prachtige bloemenkrans . Een mooi ritueel om bijvoorbeeld  alle genodigden een losse bloem te laten meenemen en ze zelf in de lusjes te laten steken. Als de overledene van een bepaald soort bloemen hield, dan laat je iedereen zo’n soort bloem meenemen. Zo vormt de bloemenband een nog persoonlijker geheel. persoonlijke aankleding grafkist

De bloemenband mag mee worden begraven of gecremeerd, maar je kunt hem na het afscheid ook weer van de kist of mand afhalen. Dan kun je hem meenemen als herinnering. Er zijn ook uitvaartbegeleiders die zelf een (herbruikbare) bloemenband hebben om deze te kunnen uitlenen aan families. 
De bloemenband is in verschillende kleuren, stoffen en modellen te bestellen, voor volwassenen en kinderen. Daarnaast is hij ook geschikt voor een urn. Mooi met droogbloemen bijvoorbeeld. Benieuwd naar meer foto’s en informatie over de bloemenband? Neem dan een kijkje op de website van kunstenares Jantine Kraaijeveld, de bedenker en maker van de bloemenband.

Sierlijke takken vol herinnering als persoonlijke aankleding

Wanneer iemand overlijdt, dan kan het fijn zijn om herinneringen te verzamelen van degenen die om hem of haar heen stonden. Wanneer een ouder van jonge kinderen komt te overlijden bijvoorbeeld. Wat is er dan fijner voor deze kinderen om later, als ze ouder zijn, al die herinneringen, verhalen en foto’s te bekijken. Een mooie manier om dit te doen, is om met de rouwkaart een blanco kaart mee te sturen. Vraag om hier iets op te schrijven, te tekenen of een foto te plakken, een herinnering te delen. Zo kan iedereen thuis rustig nadenken over een passende tekst, tekening of foto.

Je kunt het kaartje van een gaatje voorzien (gebruik een perforator) en bij de afscheidsbijeenkomst een paar takken neerzetten. Hier kan iedereen dan het kaartje inhangen (zet er eventueel een doos lintjes bij). Zo krijg je een prachtige herinneringsboom. Op mijn Pinterest-pagina staat een mooi voorbeeld. Deze herinneringsboom vormt een dierbaar aandenken en tegelijkertijd een mooie, persoonlijke aankleding van de uitvaart. Ook heel geschikt als alternatief voor een condoleanceboek.

Persoonlijk kamerscherm voor een intieme sfeer

Het komt misschien niet als eerste in je op, maar een kamerscherm kun je heel goed gebruiken om een afscheid een persoonlijk tintje te geven. Bij een opbaring thuis kun je een kamerscherm gebruiken om een intieme hoek te creëren waar de overledene ligt. Maar ook bij een condoleance of tijdens de afscheidsbijeenkomst kun je een kamerscherm naast de kist of mand zetten. Dit kamerscherm gebruik je vervolgens om foto’s, brieven en (condoleance)kaarten aan te hangen. Een kledingstuk kan natuurlijk ook.

Ik heb zelf een kamerscherm met lintjes waaraan foto’s en kaarten gehangen kunnen worden (zie foto). Om uit te lenen aan families voor een persoonlijke aankleding. Wanneer je de genodigden een vooraf beschreven kaartje laat meenemen (zoals in bovenstaand voorbeeld over de sierlijke takken), dan kun je die ook heel goed aan een kamerscherm hangen.Persoonlijke aankleding kamerscherm persoonlijk afscheid eigen inbreng creatieve uitvaart

Meer persoonlijke ideeën

Er zijn natuurlijk tal van manieren te bedenken om een afscheid op je eigen manier aan te kleden. Hier volgen er een aantal in vogelvlucht:

  • Zet een zee aan (gekleurde) vaasjes met een of enkele bloemen erin rondom de kist of mand. Om ze vervolgens na het afscheid aan de genodigden mee te geven als aandenken. Hetzelfde kan met kaarsjes en waxinelichtjes-houders.
  • Hang foto’s en kaarten aan een slinger die je in de afscheids- of condoleanceruimte ophangt.
  • Plak (houten) hartjes op de kist, die van tevoren beschreven of gekleurd zijn.
  • Vervang een of meerdere knoppen van de kist door een houten vlindersluiting. Deze kun je van tevoren ook zelf beschilderen, of dit door de (klein)kinderen laten doen.
  • Wanneer je overleden dierbare zelf graag schilderde of fotografeerde, dan kun je een aantal schilderijen of ingelijste foto’s rondom de kist of mand zetten.

Mocht je er zelf niet uitkomen of te overweldigd zijn, dan kun je altijd nog de hulp inroepen van een uitvaartstylist. Die heeft vast nog weer heel andere en originele ideeën. En vergeet niet zo’n mooie, persoonlijke uitvaart te laten vastleggen door een uitvaartfotograaf. Dan kun je er achteraf nog vaak naar kijken.

Heb je een vraag over de aankleding van een afscheidsbijeenkomst of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Categorieën
blog

Uitvaartfotografie: foto’s brengen troost

Uitvaartfotografie: foto’s brengen troost

Uitvaartfotografie (of afscheidsfotografie) krijgt steeds meer bekendheid. Tegelijkertijd kunnen veel mensen zich er moeilijk een beeld bij vormen. Foto’s laten nemen van de begrafenis of crematie, is dat niet raar of ongepast? Moet ik dan poseren? In dit artikel meer tekst en uitleg over uitvaartfotografie én wat het je oplevert na de uitvaart. Niet iedereen heeft wat met foto’s. Maar een uitvaart is eenmalig en wat blijft, is de herinnering. Juist in beeld.

Waarom een speciale afscheidsfotograaf?

Een foto met een mobieltje is tegenwoordig zo gemaakt. In de praktijk zie ik dat nabestaanden vaak wat foto’s nemen, in de aula bijvoorbeeld. Van de kist, omringd door mooie bloemstukken. Of ze vragen iemand uit eigen kring om foto’s te maken. Misschien vinden ze een speciale fotograaf ingewikkeld, of (te) duur. Maar foto’s laten nemen door een uitvaartfotograaf is echt een ander verhaal. Wist je dat er een speciale opleiding voor uitvaartfotografie bestaat? Deze fotografen weten en voelen welke momenten ze moeten vastleggen. Ze bewegen zich onhoorbaar door de ruimte. Onzichtbaar bijna en respectvol. Behalve dat ze zich zo geruisloos mogelijk door de ruimte bewegen, hoor je ook hun camera niet klikken. Door het inhuren van een afscheidsfotograaf kun je de gedachte ‘hier zou ik eigenlijk een foto van moeten maken’ loslaten. En hoef je ook niemand anders ermee te belasten, die eigenlijk ook gewoon de uitvaart had willen beleven.

Kijk voor voorbeelden van foto’s eens op de website van Afscheidsfotografen.nl.

Uitvaartfotografie, hoe gaat het in zijn werk?

Een uitvaartfotograaf heeft bij voorkeur voorafgaand aan de begrafenis of crematie rechtstreeks contact met de familie. De fotograaf overlegt graag welke momenten je wilt laten vastleggen. Vanaf welk moment en tot waar. Zo houd je zelf de regie, jij bepaalt. Wil je veel mensen erop of juist niet? De overledene zelf wel of niet in beeld? Extra aandacht voor de kinderen?
Een uitvaartfotograaf let op de kleinste details. Want die details doen er juist zo toe bij een uitvaart. Een hand, een blik, een zonnestraal, een kind die om het hoekje kijkt, een tekening, tekst op de linten. Maar ook overzichtsbeelden horen erbij, zoals de kist of mand met alle bloemen er omheen, de aankomst van de rouwauto, de rouwstoet op de begraafplaats. Zo krijg je een mooie combinatie van detailfoto’s en overzichtsbeelden.Uitvaartfotografie afscheidsfotografie herinneringsalbum fotoalbum begrafenis crematie afscheid

Het moment waarop de overledene het rouwcentrum verlaat, op weg naar het crematorium. Vastgelegd door uitvaartfotograaf Marjo Dekker, Moments of Memory Fotografie.

Een mooi herinneringsalbum

Alle foto’s samen vormen uiteindelijk een mooi herinneringsalbum van het afscheid. Een waardevol aandenken, wellicht een steun bij het leren omgaan met het gemis. Dat is ook wat ik vraag aan een familie tijdens het regelen van de uitvaart. Of ze na afloop een mooi herinneringsalbum zouden willen hebben. Want dat is wat het je oplevert, daar kunnen mensen zich wel iets bij voorstellen. Papier is geduldig. Je kunt het boek keer op keer doorbladeren. Laten zien aan je familie en vrienden.

De fotograaf zal meer foto’s maken dan in het album passen. Afhankelijk van de werkwijze van de uitvaartfotograaf zal hij zelf een eerste selectie maken van de foto’s. Deze eerste selectie presenteert hij aan de familie, waarna ze zelf of samen met de fotograaf de selectie voor het album zullen maken. De fotograaf laat vervolgens een mooi album maken, waarvan je er natuurlijk ook meerdere kunt bestellen.

Tot slot

‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Zo waar voor uitvaartfotografie. Afscheid nemen van een geliefd persoon wil niemand. Wellicht geven de beelden ervan wat troost. Een uitvaart kan in de emotie in een waas aan je voorbij gaan. Hoe zag die mooie persoonlijke kist er ook alweer uit? Wie waren er op de condoleance? Wat voor bloemen waren er allemaal?

Ook als er (jonge) kinderen bij de uitvaart betrokken waren, kan het fijn zijn om ze later de foto’s te kunnen laten zien. Misschien juist als er (jonge) kinderen bij waren. Dan zien ze later dat ze  onderdeel van de uitvaart waren. Dat ze erbij betrokken waren. Dat kan belangrijk zijn voor hun eigen verwerking. Een goede uitvaartfotograaf legt vooral de liefde en verbondenheid vast, dat is uiteindelijk waar het om draait.

Heb je een vraag over uitvaartfotografie of een meer algemene vraag over een uitvaart? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Andere bezoekers lazen ook

Categorieën
blog

Bloemen na de uitvaart, tips voor hergebruik

Bloemen na de uitvaart, tips voor hergebruik

Bloemen na de uitvaart, wat kun je ermee doen? Het is een prachtig gezicht wanneer je dierbare omringd wordt door bloemen, thuis en op de afscheidslocatie. In wezen doen de bloemen maar voor even dienst en dat vinden veel mensen jammer en eigenlijk zonde. Heel duurzaam is het ook niet. Er zijn gelukkig manieren om langer troost te halen uit de prachtige bloemstukken. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Wil je meer weten over de betekenis van (vooral) witte bloemen? Lees dan het artikel ‘Witte bloemen: symboliek en betekenis’ wat ik eerder schreef.

Bloemen drogen

Als je bloemen van een uitvaart langer wilt bewaren, dan is drogen een goede mogelijkheid. Kies een van de boeketten of haal een aantal bloemen uit jouw bloemstuk. Je kunt natuurlijk ook een mix maken en uit alle bloemstukken een keuze maken.

Verwijder overtollige bladeren en bind de bloemen in kleine bossen bij elkaar. Hang ze vervolgens op hun te kop te drogen. Doe dit bij voorkeur op een donkere, warme plek zoals de zolder of in een kast. Afhankelijk van de soort bloemen duurt het drogen een tot acht weken. Drogen in een bloemenpers kan natuurlijk ook als je die toevallig hebt staan.

Na het drogen kun je het boeket in een vaas zetten en een mooi hoekje maken met een kaarsje, een foto, de rouwkaart, een aandenken. Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen, zo blijven ze langer in vorm en zijn ze minder breekbaar. Wil je creatief aan de slag dan kun je een schilderij maken met de gedroogde blaadjes en bloemetjes. Net wat bij jou past en wat je aanspreekt.

Bloemen na de uitvaart verwerkt in herinneringspapier

Een andere mogelijkheid is het laten maken van ‘herinneringspapier’. De bloemen van de uitvaart worden geconserveerd door ze te verwerken in handgeschept papier. Dit papier kun je vervolgens inlijsten in een verdiepte lijst, in een mooi kastje neerzetten of verdelen onder de nabestaanden. Als een liefdevolle herinnering aan je dierbare. Kijk op de website van Het Inkt Atelier hoe dit in zijn werk gaat.

Mini boeketje

Er zijn nabestaanden die een of enkele bloemstukken mee naar huis nemen, om er daar nog een tijdje troost uit te halen. Je kunt ook een symbolisch klein boeketje na de uitvaart mee naar huis nemen. Vraag aan je uitvaartbegeleider of hij of zij een of meerdere boeketjes wil maken van de bloemen uit de rouwboeketten. Dan heb je een mooi aandenken, maar niet meteen een heel rouwboeket in huis.

Het is ook een idee om alle genodigden bij het naar huis gaan een of meerdere bloemen uit te laten zoeken. Als aandenken aan een mooi afscheid. Als je de bloemen bij de uitgang laat klaar zetten, dan kan iedereen makkelijk iets eruit halen. Een soort weggever na de uitvaart.

Bloemen na de uitvaart bij een monument leggen

Een mooi gebaar is om bloemen na een uitvaart bij een monument neer te (laten) leggen. Als eerbetoon aan waar dat monument voor staat of voor wie het is. Ik heb eerder uitvaarten in Den Haag mogen verzorgen, en daar zijn veelgebruikte plekken het Indisch Monument en de Scheveningse Vissersvrouw. Maar ik heb ze ook op andere plekken mogen neerleggen, zoals bij het standbeeld van Nelson Mandela (ook in Den Haag) en bij een monument op het Britse ereveld op een begraafplaats. In Zutphen kun je denken aan het standbeeld van dichter Ida Gerhardt, dat langs de IJssel staat, of het ‘Monument voor de wederopbouw’, ook aan de IJsselkade.Bloemen na de uitvaart hergebruik bloemen rouwstuk rouwkrans

Bloemstukken bij het monument op het Britse ereveld.

Een bijzondere manier van bewaren

Een aanvulling op het langer kunnen koesteren van de bloemen na een uitvaart, is ze bewaren in epoxy hars. Na het drogen van de bloemen worden ze ingegoten met epoxy. Vervolgens kun je er verschillende objecten van laten maken, van een doorzichtig vierkant dat je kunt neerzetten, tot sieraden en waxinelichthouders. Benieuwd hoe dit eruit komt te zien? Neem dan een kijkje op de website van bijvoorbeeld Floral Stories. En ben je creatief? Dan kun je dit ook zelf doen, via Google zijn instructies te vinden.

Als je de bloemen achterlaat

Na een begrafenis blijven de bloemstukken meestal achter op het graf. Daar liggen ze dan nog wat langer als grafmarkering en als eerbetoon aan de overledene. Na een crematie heb je zo’n plek eigenlijk niet. Als je ervoor kiest de bloemstukken achter te laten in het crematorium, dan leggen de medewerkers ze buiten neer op een ereveld of langs een pad. Daar dienen ze als troost voor de nabestaanden die ná jou afscheid komen nemen van een dierbare.

Heb je een vraag over het hergebruik van bloemen, een toekomstige uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Andere bezoekers lazen ook