Uitvaartfotografie: foto’s brengen troost

Uitvaartfotografie (of afscheidsfotografie) krijgt steeds meer bekendheid. Tegelijkertijd kunnen veel mensen zich er moeilijk een beeld bij vormen. Foto’s laten nemen van de begrafenis of crematie, is dat niet raar of ongepast? Moet ik dan poseren? In dit artikel meer tekst en uitleg over uitvaartfotografie én wat het je oplevert na de uitvaart. Niet iedereen heeft wat met foto’s. Maar een uitvaart is eenmalig en wat blijft, is de herinnering. Juist in beeld.

Waarom een speciale afscheidsfotograaf?

Een foto met een mobieltje is tegenwoordig zo gemaakt. In de praktijk zie ik dat nabestaanden vaak wat foto’s nemen, in de aula bijvoorbeeld. Van de kist, omringd door mooie bloemstukken. Of ze vragen iemand uit eigen kring om foto’s te maken. Misschien vinden ze een speciale fotograaf ingewikkeld, of (te) duur. Maar foto’s laten nemen door een uitvaartfotograaf is echt een ander verhaal. Wist je dat er een speciale opleiding voor uitvaartfotografie bestaat? Deze fotografen weten en voelen welke momenten ze moeten vastleggen. Ze bewegen zich onhoorbaar door de ruimte. Onzichtbaar bijna en respectvol. Behalve dat ze zich zo geruisloos mogelijk door de ruimte bewegen, hoor je ook hun camera niet klikken. Door het inhuren van een afscheidsfotograaf kun je de gedachte ‘hier zou ik eigenlijk een foto van moeten maken’ loslaten. En hoef je ook niemand anders ermee te belasten, die eigenlijk ook gewoon de uitvaart had willen beleven.

Kijk voor voorbeelden van foto’s eens op de website van Afscheidsfotografen.nl.

Uitvaartfotografie, hoe gaat het in zijn werk?

Een uitvaartfotograaf heeft bij voorkeur voorafgaand aan de begrafenis of crematie rechtstreeks contact met de familie. De fotograaf overlegt graag welke momenten je wilt laten vastleggen. Vanaf welk moment en tot waar. Zo houd je zelf de regie, jij bepaalt. Wil je veel mensen erop of juist niet? De overledene zelf wel of niet in beeld? Extra aandacht voor de kinderen?
Een uitvaartfotograaf let op de kleinste details. Want die details doen er juist zo toe bij een uitvaart. Een hand, een blik, een zonnestraal, een kind die om het hoekje kijkt, een tekening, tekst op de linten. Maar ook overzichtsbeelden horen erbij, zoals de kist of mand met alle bloemen er omheen, de aankomst van de rouwauto, de rouwstoet op de begraafplaats. Zo krijg je een mooie combinatie van detailfoto’s en overzichtsbeelden.Uitvaartfotografie afscheidsfotografie herinneringsalbum fotoalbum begrafenis crematie afscheid

Het moment waarop de overledene het rouwcentrum verlaat, op weg naar het crematorium. Vastgelegd door uitvaartfotograaf Marjo Dekker, Moments of Memory Fotografie.

Een mooi herinneringsalbum

Alle foto’s samen vormen uiteindelijk een mooi herinneringsalbum van het afscheid. Een waardevol aandenken, wellicht een steun bij het leren omgaan met het gemis. Dat is ook wat ik vraag aan een familie tijdens het regelen van de uitvaart. Of ze na afloop een mooi herinneringsalbum zouden willen hebben. Want dat is wat het je oplevert, daar kunnen mensen zich wel iets bij voorstellen. Papier is geduldig. Je kunt het boek keer op keer doorbladeren. Laten zien aan je familie en vrienden.

De fotograaf zal meer foto’s maken dan in het album passen. Afhankelijk van de werkwijze van de uitvaartfotograaf zal hij zelf een eerste selectie maken van de foto’s. Deze eerste selectie presenteert hij aan de familie, waarna ze zelf of samen met de fotograaf de selectie voor het album zullen maken. De fotograaf laat vervolgens een mooi album maken, waarvan je er natuurlijk ook meerdere kunt bestellen.

Tot slot

‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Zo waar voor uitvaartfotografie. Afscheid nemen van een geliefd persoon wil niemand. Wellicht geven de beelden ervan wat troost. Een uitvaart kan in de emotie in een waas aan je voorbij gaan. Hoe zag die mooie persoonlijke kist er ook alweer uit? Wie waren er op de condoleance? Wat voor bloemen waren er allemaal?

Ook als er (jonge) kinderen bij de uitvaart betrokken waren, kan het fijn zijn om ze later de foto’s te kunnen laten zien. Misschien juist als er (jonge) kinderen bij waren. Dan zien ze later dat ze  onderdeel van de uitvaart waren. Dat ze erbij betrokken waren. Dat kan belangrijk zijn voor hun eigen verwerking. Een goede uitvaartfotograaf legt vooral de liefde en verbondenheid vast, dat is uiteindelijk waar het om draait.

Heb je een vraag over uitvaartfotografie of een meer algemene vraag over een uitvaart? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Andere bezoekers lazen ook