Kinderen en uitvaarten
Nabestaanden zijn vaak zoekende in welke mate ze (hun) kinderen zullen betrekken bij uitvaarten. De begrafenis van oma of opa, een tante, de vader van een klasgenootje. We willen onze kinderen beschermen, ze behoeden voor verdriet en leed. Maar sterven hoort bij het leven. (Jonge) kinderen erbij betrekken kan juist fijn voor hen zijn. Je geeft ze het gevoel dat ze erbij horen. Een tekening maken voor oma en deze zelf bij haar neerleggen. Of de kaarsjes voor opa aansteken. Je geeft ze zo ook iets mee voor hun latere volwassen leven. Dat de dood erbij hoort en niet iets geheimzinnigs is dat ‘in de andere kamer gebeurt’.
Vroeger werden kinderen er eigenlijk helemaal niet bij betrokken. Ze werden weggehouden van de uitvaart zelf. Zo kregen kinderen geen kans om op een goede manier afscheid te nemen. Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor kinderen en uitvaarten. Gelukkig wel zou ik zeggen. Maar het blijft voor volwassenen een lastig onderwerp, de dood en doodgaan. Voor henzelf, laat staan om het er met hun kinderen over te hebben. Hoe kun je kinderen voorbereiden op een uitvaart en hoe kun je ze erbij betrekken?
Kinderen stellen vragen
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Je kunt dus verwachten dat ze ook over de dood en doodgaan vragen stellen. Ze reageren op een overlijden op een manier die past bij hun leeftijd en ontwikkeling. Schrik er dus niet van als ze met bepaalde vragen komen. Wuif het ook zeker niet weg. Neem je kind serieus en geef eerlijk antwoord, op een niveau dat bij je kind past. Kinderen begrijpen meer dan je denkt. Eerlijk zijn is belangrijk, omdat je kind er anders zijn eigen verhaal van maakt. Zichzelf bang maakt. Kinderen hebben immers een rijke fantasie. Als hun grens bereikt is, dan merk je dat vanzelf. Dan gaan ze weer verder spelen en is het even klaar.
Zeg bijvoorbeeld niet dat opa nu ‘voor altijd slaapt’. Dan durft je kind misschien zelf niet meer te gaan slapen. Geef aan dat opa heel oud was en dat zijn lichaam ‘stuk’ is gegaan. Kijk welke woorden bij je kind passen, maar wees zo concreet mogelijk. Wat hierbij kan helpen is om er een boekje bij te pakken en dat samen met je kind te lezen en bekijken. Er zijn voor verschillende leeftijden (prenten)boeken op de markt over dit thema. Zoals Lieve oma pluis van D. Bruna (voor de allerkleinsten) en Kikker en het vogeltje van M. Velthuijs.
Je hoeft natuurlijk niet overal een antwoord op te hebben. Geef het ook gewoon aan als je iets niet weet. Of vraag ‘wat denk jij?’.
Hoe bereid ik mijn kind(eren) voor op een uitvaart?
Een eerste ervaring met verlies kan voor kinderen een knuffel zijn die ergens vergeten is of een huisdier dat overlijdt. Dat zijn momenten die je kan aangrijpen om je kind iets te leren over rouw en verlies. Als je kind zijn hamster wil begraven, maak er dan een mooi ritueel van. Zo neem je je kind serieus en geef je de boodschap mee dat er tijd en aandacht besteed mag worden aan iets of iemand die overleden is.
Het is een lastige boodschap wanneer je moet vertellen dat oma of een andere dierbare naaste is overleden. Probeer een moment te kiezen wanneer je zelf niet al te overstuur bent. Daar raakt je kind ook erg bang en overstuur van. Natuurlijk mag je je verdriet laten zien, stop je tranen vooral niet weg. Vertel je verhaal kort en krachtig, zonder er omheen te draaien. Als je kind na de eerste schok vragen heeft, dan komt het daar vanzelf mee.
Zoek een moment om uit te leggen wat een uitvaart inhoudt. Wees ook hier concreet over wat er gaat gebeuren, in de aula of op de begraafplaats bijvoorbeeld. Geef aan wat zij mogen en kunnen tijdens de uitvaart. Als je kind vraagt naar het begraven of cremeren na het afscheid, probeer dit dan ook uit te leggen. Ongeacht je eigen ongemak. Het is beter om het ze uit te leggen, dan dat ze er zelf een (eng) fantasieverhaal van maken.
Bellen blazen, bij het graf bijvoorbeeld, is een mooie rol voor kinderen en het geeft de uitvaart wat licht en lucht. Letterlijk. Een mooi alternatief voor het oplaten van ballonnen (wat niet milieuvriendelijk is en ook steeds minder mag).
Manieren om kinderen bij een uitvaart te betrekken
Kinderen kun je voor, tijdens en na de uitvaart erbij betrekken, laten weten dat ze gehoord en gezien worden. Dit kan op verschillende manieren, hieronder staan enkele voorbeelden. Let goed op de grenzen die je kind zelf aangeeft. Bied ze de mogelijkheid mee te doen, maar forceer het niet.
Bij het regelen van de uitvaart kun je je kind laten meebeslissen over een aantal zaken, natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. Laat hem meekijken met de afbeelding voor de rouwkaart bijvoorbeeld, of laat hem een tekening maken die je gebruikt voor de rouwkaart. Kies samen foto’s uit die je wilt laten zien tijdens het afscheid, of kies één mooie foto uit waar jullie fijne herinneringen bij hebben.
De meeste kinderen vinden het leuk om te tekenen en kleuren. Als je kiest voor een kist in een lichte kleur, dan kun je de (klein)kinderen de kist laten versieren met tekeningen en teksten. Volwassenen mogen natuurlijk ook meedoen. De kinderen kunnen ook een tekening maken die ze meegeven in de kist. Of je plakt de tekening óp de kist als het kind de tekening graag terug wilt als aandenken.
Als je kind wat ouder is, dan wil hij of zij misschien ook wat vertellen over de overledene tijdens het afscheid. Een mooi gedicht hiervoor uitzoeken is ook erg geschikt voor deze gelegenheid. Een andere rol die kinderen kunnen spelen tijdens de uitvaart is het aansteken van de kaarsjes. Vaak begin ik het afscheid met het naar voren roepen van de kleinkinderen. Zij mogen dan om de beurt een kaars aansteken voor opa of oma. Hem of haar nog eenmaal in het licht zetten.
Kinderen en uitvaarten: meer lezen en zien
Er is veel geschreven voor en over kinderen die met verlies te maken krijgen. Op de website van ‘In de wolken’ vind je boeken, brochures en tips bij rouw en echtscheiding. Voor kinderen én volwassenen, maar gespecialiseerd in kinderen en jongeren.
Het Klokhuis tot slot heeft een vierdelige serie uitgebracht over dood en afscheid. Wat is dood eigenlijk, wat gebeurt er in je lichaam? Hoe neem je afscheid, wat is opbaren? Hoe gaat een begrafenis of crematie in z’n werk? Hoe ga je om met rouw en rouwverwerking? Deze afleveringen zijn te bekijken via de website van Het Klokhuis.
Waar kan ik je mee helpen? Heb je een specifieke vraag over kinderen en uitvaarten of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.