Bloemen na de uitvaart, tips voor hergebruik
Bloemen na de uitvaart, wat kun je ermee doen? Het is een prachtig gezicht wanneer je dierbare omringd wordt door bloemen, thuis en op de afscheidslocatie. In wezen doen de bloemen maar voor even dienst en dat vinden veel mensen jammer en eigenlijk zonde. Heel duurzaam is het ook niet. Er zijn gelukkig manieren om langer troost te halen uit de prachtige bloemstukken. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Wil je meer weten over de betekenis van (vooral) witte bloemen? Lees dan het artikel ‘Witte bloemen: symboliek en betekenis’ wat ik eerder schreef.
Bloemen drogen
Als je bloemen van een uitvaart langer wilt bewaren, dan is drogen een goede mogelijkheid. Kies een van de boeketten of haal een aantal bloemen uit jouw bloemstuk. Je kunt natuurlijk ook een mix maken en uit alle bloemstukken een keuze maken.
Verwijder overtollige bladeren en bind de bloemen in kleine bossen bij elkaar. Hang ze vervolgens op hun te kop te drogen. Doe dit bij voorkeur op een donkere, warme plek zoals de zolder of in een kast. Afhankelijk van de soort bloemen duurt het drogen een tot acht weken. Drogen in een bloemenpers kan natuurlijk ook als je die toevallig hebt staan.
Na het drogen kun je het boeket in een vaas zetten en een mooi hoekje maken met een kaarsje, een foto, de rouwkaart, een aandenken. Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen, zo blijven ze langer in vorm en zijn ze minder breekbaar. Wil je creatief aan de slag dan kun je een schilderij maken met de gedroogde blaadjes en bloemetjes. Net wat bij jou past en wat je aanspreekt.
Bloemen na de uitvaart verwerkt in herinneringspapier
Een andere mogelijkheid is het laten maken van ‘herinneringspapier’. De bloemen van de uitvaart worden geconserveerd door ze te verwerken in handgeschept papier. Dit papier kun je vervolgens inlijsten in een verdiepte lijst, in een mooi kastje neerzetten of verdelen onder de nabestaanden. Als een liefdevolle herinnering aan je dierbare. Kijk op de website van Het Inkt Atelier hoe dit in zijn werk gaat.
Mini boeketje
Er zijn nabestaanden die een of enkele bloemstukken mee naar huis nemen, om er daar nog een tijdje troost uit te halen. Je kunt ook een symbolisch klein boeketje na de uitvaart mee naar huis nemen. Vraag aan je uitvaartbegeleider of hij of zij een of meerdere boeketjes wil maken van de bloemen uit de rouwboeketten. Dan heb je een mooi aandenken, maar niet meteen een heel rouwboeket in huis.
Het is ook een idee om alle genodigden bij het naar huis gaan een of meerdere bloemen uit te laten zoeken. Als aandenken aan een mooi afscheid. Als je de bloemen bij de uitgang laat klaar zetten, dan kan iedereen makkelijk iets eruit halen. Een soort weggever na de uitvaart.
Bloemen na de uitvaart bij een monument leggen
Een mooi gebaar is om bloemen na een uitvaart bij een monument neer te (laten) leggen. Als eerbetoon aan waar dat monument voor staat of voor wie het is. Ik heb eerder uitvaarten in Den Haag mogen verzorgen, en daar zijn veelgebruikte plekken het Indisch Monument en de Scheveningse Vissersvrouw. Maar ik heb ze ook op andere plekken mogen neerleggen, zoals bij het standbeeld van Nelson Mandela (ook in Den Haag) en bij een monument op het Britse ereveld op een begraafplaats. In Zutphen kun je denken aan het standbeeld van dichter Ida Gerhardt, dat langs de IJssel staat, of het ‘Monument voor de wederopbouw’, ook aan de IJsselkade.
Bloemstukken bij het monument op het Britse ereveld.
Een bijzondere manier van bewaren
Een aanvulling op het langer kunnen koesteren van de bloemen na een uitvaart, is ze bewaren in epoxy hars. Na het drogen van de bloemen worden ze ingegoten met epoxy. Vervolgens kun je er verschillende objecten van laten maken, van een doorzichtig vierkant dat je kunt neerzetten, tot sieraden en waxinelichthouders. Benieuwd hoe dit eruit komt te zien? Neem dan een kijkje op de website van bijvoorbeeld Floral Stories. En ben je creatief? Dan kun je dit ook zelf doen, via Google zijn instructies te vinden.
Als je de bloemen achterlaat
Na een begrafenis blijven de bloemstukken meestal achter op het graf. Daar liggen ze dan nog wat langer als grafmarkering en als eerbetoon aan de overledene. Na een crematie heb je zo’n plek eigenlijk niet. Als je ervoor kiest de bloemstukken achter te laten in het crematorium, dan leggen de medewerkers ze buiten neer op een ereveld of langs een pad. Daar dienen ze als troost voor de nabestaanden die ná jou afscheid komen nemen van een dierbare.
Heb je een vraag over het hergebruik van bloemen, een toekomstige uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.
Andere bezoekers lazen ook
Drijfveren van een afscheidsfotograaf
Wat zijn de drijfveren van een afscheidsfotograaf? Waarom zou je een afscheid van een geliefd persoon willen vastleggen? Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Wereldlichtjesdag 10 december 2023
Eerder schreef ik al over Wereldlichtjesdag, het moment waarop we overleden kinderen herdenken. Nu vertel ik graag over ons programma van dit jaar, 10 december
Wat doet een ritueelbegeleider bij afscheid?
Wellicht heb je er wel eens van gehoord, een ritueelbegeleider. Maar wat doet een ritueelbegeleider bij afscheid, waar moet je aan denken? En wat is