Witte bloemen: symboliek en betekenis

Witte bloemen zijn misschien wel de meest gebruikte bloemen op begrafenissen en crematies. Het is ook echt een mooi gezicht, witte bloemen met groen ertussen in een krans, biedermeier of druppelvorm. Met de kleur en de soort bloemen geef je je rouwstuk een bepaalde uitstraling mee. De kleur heeft een bepaalde betekenis, waarmee je iets kan zeggen over je overleden dierbare. Witte bloemen staan voor reinheid, puurheid, stilte en eenvoud. Maar hebben de verschillende bloemen zelf ook een bepaalde betekenis? Witte rozen, witte lelies, witte orchideeën, waar staan ze voor? Ik zocht het voor je uit.

Al tijden hebben bloemen een bepaalde betekenis. In vroeger tijden, lang voor mobiele telefoons bestonden, brachten mensen zo boodschappen aan elkaar door. Prille geliefden bijvoorbeeld, of om duidelijk te maken dat je iemand wel zag zitten. Ook op vlaggen, schilden, kastelen, kleding, schilderijen en schepen worden al eeuwenlang bloemen aangebracht. Om hiermee te laten zien waar ze voor staan en hun boodschap over te brengen.

De betekenis van witte rozen

De roos wordt ook wel de ‘koningin van de bloemen genoemd’. Met het geven van bloemen willen we ons gevoel overbrengen, zeker bij uitvaarten. Maar natuurlijk ook bij bruiloften en verjaardagen. Eigenlijk symboliseren de bloemen onze persoonlijke boodschap. De roos symboliseert genegenheid, liefde (rode rozen!), vreugde en geluk. De witte roos specifiek staat voor vriendschap, onschuldige liefde, verbondenheid en is een teken van vertrouwen. Zowel bij bruiloften als bij uitvaarten wordt de witte roos veel gebruikt. Je zou misschien verwachten dan zwarte rozen gepaster zijn bij een uitvaart, maar dat is niet zo. Bovendien zijn zwarte rozen niet natuurlijk maar altijd kunstmatig gekleurd.

De betekenis van de witte roos heeft een lang en rijk verleden. In vroegere tijden werden bloemen ook al gebruikt om een boodschap over te brengen. Deze methode, ook bekend als floriografie, kwam vooral veel voor in het negentiende-eeuwse Engeland. In de Victoriaanse tijd was flirten in het openbaar ongehoord en dus moest men op een andere manier gevoelens kenbaar maken aan een geheime liefde. Dit gebeurde dus met bloemen. Gardenia’s symboliseerden een geheime liefde en gele tulpen gaven aan dat een liefde geen kans van slagen had. Waar de witte roos vroeger symbool stond voor ware liefde, is deze rol inmiddels overgenomen door de rode roos.

betekenis witte rozen uitvaart

De betekenis van witte lelies

De lelie staat kort gezegd voor zuiverheid en geluk. Je zegt ermee ‘je bent lief’. Maar er schuilt meer symboliek in de lelie: liefde, vrouwelijkheid, vruchtbaarheid, eenheid en vergankelijkheid. Best veel voor één bloem! Vanwege de serene schoonheid van de lelie zie je deze bloem veel in rouwboeketten en -kransen.

Vrouwelijkheid en zuiverheid gaan bij de symboliek van de lelie dus hand in hand. De witte variant van de lelie (lilium) heet dan ook de madonnalelie. In het christendom is dit een verwijzing naar de maagdelijkheid en zuiverheid van de heilige maagd Maria. Je ziet de bloem daarom ook vaak terugkomen in bruidsboeketten en bij religieuze bijeenkomsten.


  blank

Witte orchideeën

De orchidee is een prachtige plant met bijzondere bloemen, die schoonheid, liefde, rijkdom en aanhankelijkheid symboliseert. Je zegt ermee ‘je bent mooi’. Er bestaan vele duizenden soorten orchideeën en daarmee is het één van de grootste plantenfamilies op aarde.

De bekendste orchideeënsoort is een witte orchidee, de vlinderorchidee (Phalaenopsis). Deze vlinderorchidee staat symbool voor elegantie, vrouwelijkheid, onschuld en verbondenheid. Je ziet hem vaak terug in rouwstukken.

blank

Meer witte bloemen

Witte rozen, lelies en orchideeën zijn misschien wel de opvallendste witte bloemen die worden verwerkt in rouwboeketten. Maar je hebt er natuurlijk meer. Vele bloemsoorten zijn er in meerdere kleuren, waaronder wit. Hieronder een korte opsomming van enkele andere bloemen die ook heel geschikt zijn voor een rouwboeket, en hun symboliek:

  • Chrysant: geluk, gezondheid en eerlijkheid
  • Dahlia: weelde, kracht en ‘voor altijd de jouwe’
  • Freesia: eerbaarheid en onvoorwaardelijke liefde
  • Hortensia: dankbaarheid, schoonheid en vrede

Wat doe je met de bloemen na de uitvaart?

Na een begrafenis blijven de bloemstukken meestal achter op het graf. Daar liggen ze dan nog wat langer als grafmarkering en als eerbetoon aan de overledene. Na een crematie heb je zo’n plek eigenlijk niet. Als je ervoor kiest de bloemstukken achter te laten in het crematorium, dan leggen de medewerkers ze buiten neer op een ereveld of langs een pad. Er zijn ook nabestaanden die een of enkele bloemstukken mee naar huis nemen, om er daar nog een tijdje troost uit te halen. Je kunt er ook voor kiezen om ze bij een monument neer te (laten) leggen. 

Je kunt ook een symbolisch klein boeketje na de uitvaart mee naar huis nemen. Vraag aan je uitvaartbegeleider of hij of zij een of meerdere boeketjes wil maken van de bloemen uit de rouwboeketten. Dan heb je een mooi aandenken, maar niet meteen een heel rouwboeket in huis. Als je de bloemen droogt heb je er nog langer plezier of troost van.

Een andere mogelijkheid is het laten maken van ‘herinneringspapier’. De bloemen van de uitvaart worden geconserveerd door ze te verwerken in handgeschept papier. Kijk hiervoor op de website van Het Inkt Atelier.

Het is een prachtig gezicht wanneer je dierbare omringd wordt door bloemen thuis en op de afscheidslocatie. Maar in wezen doen de bloemen maar voor even dienst en dat vinden veel mensen jammer en eigenlijk zonde. Heel duurzaam is het ook niet. Vaak vragen nabestaanden dan ook aan de belangstellenden om één bloem mee te nemen naar de uitvaart. Zo ontstaat toch een prachtige bloemenzee, maar met oog voor het milieu.

Waar kan ik je mee helpen? Heb je een specifieke vraag hierover of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.