Categorieën
blog

Live muziek bij de afscheidsbijeenkomst

Live muziek bij de afscheidsbijeenkomst

Live muziek bij de afscheidsbijeenkomst geeft veel sfeer. Zang, instrumentaal of samen, er is veel te kiezen. De muziek kan troost bieden en maakt een afscheid heel persoonlijk. Of je nou kiest voor bekende nummers die gezongen worden, of klassieke pianomuziek, de muziek neemt je mee. Naar het lievelingsnummer luisteren van je overleden dierbare brengt je even heel dicht bij hem of haar. In dit artikel belicht ik graag een aantal mogelijkheden op het gebied van live muziek bij de afscheidsbijeenkomst.

Een gezongen levensverhaal

Een bijzondere manier van live muziek bij de afscheidsbijeenkomst is een gezongen levensverhaal of levensloop. Stukjes tekst worden afgewisseld met (fragmenten van) toepasselijke liedjes. Dit wordt live voorgedragen tijdens het afscheid, ondersteund door iemand op piano bijvoorbeeld. Zo ontstaat een heel persoonlijk en warm geheel. 

De mensen van Luizter verzorgen zo’n gezongen levensverhaal. Ook wel ‘Luizterverhaal’ genoemd. Een van hun uitvaartsprekers komt persoonlijk langs om kennis te maken en te luisteren naar de verhalen over je dierbare. Vervolgens zal hij of zij het levensverhaal schrijven en aan jullie voorleggen, net als de gekozen liedfragmenten. Overigens kun je ook kiezen voor een levensverhaal zonder die muziekfragmenten. 

Wil je meer weten? Op de website van Luizter vind je meer informatie én een aantal video’s met voorbeelden van een gezongen levensverhaal. Mocht je graag zo’n gezongen levensverhaal voor je eigen dierbare willen op zijn of haar uitvaart, dan help ik je natuurlijk om dit te regelen.

Klassieke muziek live

Klassieke muziek die live gespeeld wordt is heel passend bij een afscheid. Als je dierbare daar van hield of jullie zelf natuurlijk. Pianomuziek of meerdere instrumenten samen omlijsten de uitvaart op een ingetogen manier. Vaak hebben musici een repertoire waaruit je kunt kiezen, maar ze studeren ook nummers op verzoek in.

Er zijn veel professionele musici die gespecialiseerd zijn in live muziek bij afscheidsbijeenkomsten. Maar hoe vind je ze en hoe weet je of ze goed zijn? Een onderneming die hierbij helpt is ‘Fermate live uitvaartmuziek’. Je legt bij hen je muzikale wensen neer en zij zorgen voor de uitvoering. Alles gaat in goed overleg. Niet alleen klassieke muziek is mogelijk, ook popmuziek.

Neem een kijkje op de website van Fermate voor meer informatie over hun werkwijze en mogelijkheden. Ik help het je graag regelen als je hier interesse in hebt.

Live muziek afscheidsbijeenkomst crematie begrafenis begraafplaats klassieke muziek zang levensverhaal

Bijzondere instrumenten

Er zijn een aantal instrumenten waar je misschien niet zo gauw aan denkt als je graag live muziek bij de afscheidsbijeenkomst wilt. Maar er is meer mogelijk dan je denkt. Wat denk je bijvoorbeeld van een doedelzakspeler? De klanken van een Schotse doedelzak geven een speciale omlijsting van het afscheid. Dit kan binnen, maar zeker ook buiten op de begraafplaats bijvoorbeeld. Denny Myles is van Schotse komaf en gespecialiseerd in het spelen op een Schotse doedelzak bij afscheidsbijeenkomsten.

Ook een harp is een bijzonder instrument en zeer geschikt als live muziek bij de afscheidsbijeenkomst. De warme en sprookjesachtige klank van een harp kan een rustgevende en troostende werking hebben. Je kan de sprekers afwisselen met harpmuziek, maar het is ook heel geschikt als achtergrondmuziek bij bijvoorbeeld een kaarsenritueel of bij het binnendragen van de kist. Bij goed weer kan er zelfs buiten aan het graf worden gespeeld. Er zijn meerdere harpisten in het land die gespecialiseerd zijn in spelen op uitvaarten, zoals Sophie van Dijk en Petra Rosa Vlasman.

Een laatste instrument dat ik hier wil benoemen is de trompet. Een trompet heeft weer een heel eigen geluid en klank. Stel je dat eens voor buiten op een begraafplaats, die mooie, gedragen klanken. Maar ook geschikt voor binnen, in de kerk of aula van het crematorium. Ik heb eens mogen luisteren naar ‘The last post’ bij een afscheid, echt een kippenvel moment. Voor live trompetmuziek kun je bijvoorbeeld terecht bij Uitvaart Trompettist. Op de website staan ook audio voorbeelden, stukjes muziek om te beluisteren.

Swingend naar het graf

Binnen de Surinaams-creoolse gemeenschap wordt een overledene vaak letterlijk swingend naar het graf begeleid. Er speelt een live band en zes dragers voeren een ritmische dans uit, met de kist op hun schouders. Deze dragers maken deel uit van een dragersvereniging en oefenen regelmatig om dit ritueel goed uit te kunnen voeren. Een bekende dragersvereniging is Wi Kan Doe. Deze vereniging kan bijvoorbeeld ook helpen bij de rituele bewassing.
De danspassen en plotselinge schijnbewegingen moeten ervoor zorgen dat de geest van de overledene hem of haar niet kan volgen naar het graf. Een bijzonder ritueel om mee te maken. Een voorbeeld van een overledene die swingend naar (in dit geval) binnen wordt gebracht, vind je in dit filmpje van RTV Oost.

Heb je een vraag over live muziek, of bijvoorbeeld over je uitvaartverzekering of het voorbereiden of regelen van een begrafenis of crematie? Er is tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt bij een uitvaart. Of dit nu gaat om de locatie, specifieke wensen van de overledene of nabestaanden, de auto, omhulsel of de aankleding. Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.

Andere bezoekers lazen ook

Laatste wens vervullen droomwens droom laten uitkomen terminaal ziek chronisch ziek volwassenen kinderen

Laatste wens vervullen

Een laatste wens vervullen voor terminaal zieke volwassenen en kinderen. Wat een mooi gebaar. We kennen in Nederland meerdere organisaties die zich hiervoor inzetten. Met

Lees verder »