Categorieën
blog

Hemelpost, voor wat je nog wilde zeggen

Hemelpost, voor wat je nog wilde zeggen

Hemelpost is post voor iemand die je moet missen. Ik kwam dit initiatief in een krantenartikel tegen. Op een aantal begraafplaatsen staan brievenbussen met ‘post voor de hemel’. Je kan hierin anoniem je brief of kaart posten. Je gedachten delen met je dierbare overledene die je zo mist. Of zeggen wat je eerder niet hebt kunnen zeggen. Zo ben je even bij je dierbare, een moment voor jezelf. Er hoeft geen adres of afzender op, je hoeft je naam er niet bij te zetten. Het mag wel natuurlijk.

Naast de brievenbussen waar je je post kunt achterlaten, is er nu ook het Hemelpost-pakket. Een luxe vormgegeven bewaarbox, waarin je de brief die je hebt geschreven voor je nabestaanden kunt bewaren. Bedoeld voor hen om te openen als jij er niet meer bent.

‘Rouw is liefde die zijn adres kwijt is.’

Hemelpost, een mooi ritueel

Onlangs zijn in de gemeente Heusden in Brabant op drie begraafplaatsen brievenbussen voor ‘hemelpost’ geplaatst. Deze begraafplaatsen liggen in Heusden, Drunen en Vlijmen. Initiatiefnemer is rouwtherapeut Willemien Jobsen uit Drunen. Zij merkte dat er sinds de pandemie bij het afscheid van dierbaren meer behoefte is aan rituelen en symbolen. Het schrijven van een brief of kaart of het maken van een tekening is zo’n ritueel. Je ‘praat’ even met je dierbare, vertelt wat je bezig houdt of waar je mee bezig bent.

De beheerder van de begraafplaats leegt elke week de brievenbussen. De post bewaart hij veilig en zorgvuldig, uiteraard ongeopend. Een ander mooi ritueel is dat alle post op Wereldlichtjesdag, de tweede zondag in december, in een vuurkorf wordt verbrand. Zo gaat de post symbolisch naar de hemel.Hemelpost dierbare herdenken brief schrijven post naar de hemel afscheid nemen

Voor iedereen beschikbaar

De brievenbussen voor hemelpost zijn voor iedereen beschikbaar. Dus niet alleen voor degene die een dierbare op de begraafplaats hebben liggen. Ik kan me voorstellen dat het fijn is om je gedachten op papier te zetten. Gewoon even vertellen wat je nu doet, dat je een nieuwe baan hebt gekregen, promotie, gaat verhuizen, dat het goed met je gaat of juist wat minder, wat dan ook. Zo kan je even ‘praten’ met je dierbare overledene, er de tijd voor nemen. Een mooie manier om je dierbare te herdenken. In mijn artikel ‘Sterfdag herdenken: zes tips en ideeën’ vind je meer manieren om je dierbare te herdenken.

Een brievenbus voor hemelpost staat nog niet op heel veel plekken in Nederland. Naast de genoemde begraafplaatsen in Brabant, kun je er een vinden in het rouwcentrum van Uitvaartbureau Fiddelaers in Heeze (Brabant), in Ens (Flevoland), Driehuis (Noord-Holland en Lochem (Gelderland). In dit filmpje van Hart van Nederland geeft Willemien Jobsen toelichting op haar initiatief. Ze hoopt dat dit in meer gemeenten wordt opgepakt. Dat lijkt mij ook een mooi idee.

Hemelpost-pakket voor je laatste brief

Het Hemelpost-pakket is bedacht en ontworpen door Kimm Mulder, ook bekend als De Perkamentdichter. Samen met de brievenbussen is het een nieuwe vorm om uiting te geven aan rouw en gemis. Het Hemelpost-pakket is een product waarin jij zelf de laatste brief kunt bewaren voor iemand die je lief is. Jouw brief wordt pas gelezen als jij er niet meer bent. Post uit de hemel dus.

Als je jouw brief niet zelf wilt bewaren, dan kun je gebruik maken van de Hemelpost Express-service. Als je weet dat het afscheid niet lang meer op zich laat wachten, dan kun je je brief laten bezorgen op een datum na jouw overlijden. Op de trouwdag van je zoon of dochter bijvoorbeeld, als je weet dat je er zelf niet meer bij kan zijn. Of een ander jubileum, de dag dat jullie zoveel jaar getrouwd zouden zijn. Hoe bijzonder is dat, om op zo’n moment post ‘uit de hemel’ te ontvangen.

Hemelpost hemelpost-pakket, post uit de hemel rouw troostHet Hemelpost-pakket zie je op de foto hierboven. Het bestaat uit een luxe witte bewaarbox, een wit veertje, zijdepapier en een speciaal ontworpen map met een elastische donkerblauwe band. Aan de rechterkant van de map bevindt zich een blauwe fluwelen envelop met handgeschept wit briefpapier. Als je je brief hebt geschreven, dan bewaar je hem in de envelop op die plek. Verder is er in het midden van de map ruimte voor een kaart met een gedicht. Je kunt een gedicht kiezen uit het Hemelpostassortiment. De gedichten zijn geschreven door De Perkamentdichter.

Meer informatie over dit mooie product vind je op de website van Hemelpost. Je kunt daar ook het Hemelpost-pakket bestellen en meer lezen over hoe de Hemelpost Express-service werkt en wat de tarieven zijn. 

Heb je een vraag over Hemelpost, over een naderende uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Categorieën
blog

Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Nabestaanden zijn vaak zoekende in welke mate ze (hun) kinderen zullen betrekken bij uitvaarten. De begrafenis van oma of opa, een tante, de vader van een klasgenootje. We willen onze kinderen beschermen, ze behoeden voor verdriet en leed. Maar sterven hoort bij het leven. (Jonge) kinderen erbij betrekken kan juist fijn voor hen zijn. Je geeft ze het gevoel dat ze erbij horen. Een tekening maken voor oma en deze zelf bij haar neerleggen. Of de kaarsjes voor opa aansteken. Je geeft ze zo ook iets mee voor hun latere volwassen leven. Dat de dood erbij hoort en niet iets geheimzinnigs is dat ‘in de andere kamer gebeurt’.

Vroeger werden kinderen er eigenlijk helemaal niet bij betrokken. Ze werden weggehouden van de uitvaart zelf. Zo kregen kinderen geen kans om op een goede manier afscheid te nemen. Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor kinderen en uitvaarten. Gelukkig wel zou ik zeggen. Maar het blijft voor volwassenen een lastig onderwerp, de dood en doodgaan. Voor henzelf, laat staan om het er met hun kinderen over te hebben. Hoe kun je kinderen voorbereiden op een uitvaart en hoe kun je ze erbij betrekken?

Kinderen stellen vragen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Je kunt dus verwachten dat ze ook over de dood en doodgaan vragen stellen. Ze reageren op een overlijden op een manier die past bij hun leeftijd en ontwikkeling. Schrik er dus niet van als ze met bepaalde vragen komen. Wuif het ook zeker niet weg. Neem je kind serieus en geef eerlijk antwoord, op een niveau dat bij je kind past. Kinderen begrijpen meer dan je denkt. Eerlijk zijn is belangrijk, omdat je kind er anders zijn eigen verhaal van maakt. Zichzelf bang maakt. Kinderen hebben immers een rijke fantasie. Als hun grens bereikt is, dan merk je dat vanzelf. Dan gaan ze weer verder spelen en is het even klaar. 

Zeg bijvoorbeeld niet dat opa nu ‘voor altijd slaapt’. Dan durft je kind misschien zelf niet meer te gaan slapen. Geef aan dat opa heel oud was en dat zijn lichaam ‘stuk’ is gegaan. Kijk welke woorden bij je kind passen, maar wees zo concreet mogelijk. Wat hierbij kan helpen is om er een boekje bij te pakken en dat samen met je kind te lezen en bekijken. Er zijn voor verschillende leeftijden (prenten)boeken op de markt over dit thema. Zoals Lieve oma pluis van D. Bruna (voor de allerkleinsten) en Kikker en het vogeltje van M. Velthuijs.

Je hoeft natuurlijk niet overal een antwoord op te hebben. Geef het ook gewoon aan als je iets niet weet. Of vraag ‘wat denk jij?’.

Hoe bereid ik mijn kind(eren) voor op een uitvaart?

Een eerste ervaring met verlies kan voor kinderen een knuffel zijn die ergens vergeten is of een huisdier dat overlijdt. Dat zijn momenten die je kan aangrijpen om je kind iets te leren over rouw en verlies. Als je kind zijn hamster wil begraven, maak er dan een mooi ritueel van. Zo neem je je kind serieus en geef je de boodschap mee dat er tijd en aandacht besteed mag worden aan iets of iemand die overleden is.

Het is een lastige boodschap wanneer je moet vertellen dat oma of een andere dierbare naaste is overleden. Probeer een moment te kiezen wanneer je zelf niet al te overstuur bent. Daar raakt je kind ook erg bang en overstuur van. Natuurlijk mag je je verdriet laten zien, stop je tranen vooral niet weg. Vertel je verhaal kort en krachtig, zonder er omheen te draaien. Als je kind na de eerste schok vragen heeft, dan komt het daar vanzelf mee.

Zoek een moment om uit te leggen wat een uitvaart inhoudt. Wees ook hier concreet over wat er gaat gebeuren, in de aula of op de begraafplaats bijvoorbeeld. Geef aan wat zij mogen en kunnen tijdens de uitvaart. Als je kind vraagt naar het begraven of cremeren na het afscheid, probeer dit dan ook uit te leggen. Ongeacht je eigen ongemak. Het is beter om het ze uit te leggen, dan dat ze er zelf een (eng) fantasieverhaal van maken. blank

Bellen blazen, bij het graf bijvoorbeeld, is een mooie rol voor kinderen en het geeft de uitvaart wat licht en lucht. Letterlijk. Een mooi alternatief voor het oplaten van ballonnen (wat niet milieuvriendelijk is en ook steeds minder mag).

Manieren om kinderen bij een uitvaart te betrekken

Kinderen kun je voor, tijdens en na de uitvaart erbij betrekken, laten weten dat ze gehoord en gezien worden. Dit kan op verschillende manieren, hieronder staan enkele voorbeelden. Let goed op de grenzen die je kind zelf aangeeft. Bied ze de mogelijkheid mee te doen, maar forceer het niet. 

Bij het regelen van de uitvaart kun je je kind laten meebeslissen over een aantal zaken, natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. Laat hem meekijken met de afbeelding voor de rouwkaart bijvoorbeeld, of laat hem een tekening maken die je gebruikt voor de rouwkaart. Kies samen foto’s uit die je wilt laten zien tijdens het afscheid, of kies één mooie foto uit waar jullie fijne herinneringen bij hebben.

De meeste kinderen vinden het leuk om te tekenen en kleuren. Als je kiest voor een kist in een lichte kleur, dan kun je de (klein)kinderen de kist laten versieren met tekeningen en teksten. Volwassenen mogen natuurlijk ook meedoen. De kinderen kunnen ook een tekening maken die ze meegeven in de kist. Of je plakt de tekening óp de kist als het kind de tekening graag terug wilt als aandenken.

Als je kind wat ouder is, dan wil hij of zij misschien ook wat vertellen over de overledene tijdens het afscheid. Een mooi gedicht hiervoor uitzoeken is ook erg geschikt voor deze gelegenheid. Een andere rol die kinderen kunnen spelen tijdens de uitvaart is het aansteken van de kaarsjes. Vaak begin ik het afscheid met het naar voren roepen van de kleinkinderen. Zij mogen dan om de beurt een kaars aansteken voor opa of oma. Hem of haar nog eenmaal in het licht zetten.

Kinderen en uitvaarten: meer lezen en zien

Er is veel geschreven voor en over kinderen die met verlies te maken krijgen. Op de website van ‘In de wolken’ vind je boeken, brochures en tips bij rouw en echtscheiding. Voor kinderen én volwassenen, maar gespecialiseerd in kinderen en jongeren.

Het Klokhuis tot slot heeft een vierdelige serie uitgebracht over dood en afscheid. Wat is dood eigenlijk, wat gebeurt er in je lichaam? Hoe neem je afscheid, wat is opbaren? Hoe gaat een begrafenis of crematie in z’n werk? Hoe ga je om met rouw en rouwverwerking? Deze afleveringen zijn te bekijken via de website van Het Klokhuis.

Waar kan ik je mee helpen? Heb je een specifieke vraag over kinderen en uitvaarten of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Categorieën
blog

Stappenplan bij overlijden: de uitvaart

Stappenplan bij overlijden: de uitvaart

Een stappenplan bij overlijden, voor het regelen van de begrafenis of crematie. Dat klinkt misschien een beetje gek, want een uitvaart organiseren is niet het afvinken van een lijstje. Toch zoeken mensen naar zo’n stappenplan, want het geeft ook houvast. Als je nog nooit met het regelen van een begrafenis of crematie te maken hebt gehad, komt er veel op je af. En dan is een stappenplan bij overlijden gewoon prettig. Of je wilt je voorbereiden op dat wat komen gaat, je vast wat inlezen. Ook dan komt een stappenplan goed van pas.

Elk overlijden en elke uitvaart is uniek. Het loopt hoe het loopt. Toch is er wel iets te zeggen over de te volgen stappen na een overlijden. Lees verder voor dit stappenplan bij overlijden. 
Wellicht ook handig voor je: de checklist die ik maakte met wensen voor de uitvaart.

Waar je ook bent, ‘k zou ’t niet weten.
Niet in afstand of tijd te meten.
maar ik heb je bij me,
diep in mij,
Daarom ben je zo dichtbij.
– Anoniem. Uit: Als je woorden zoekt: wanneer je
in aanraking komt met de dood

Stappenplan bij overlijden, wat als eerste?

Het moment dat je dierbare is overleden is daar. Misschien na een kort of lang ziekbed, of volkomen onverwacht. Thuis, in het verpleeghuis, ziekenhuis, hospice of welke plek dan ook. Weet dat er geen directe haast is om in actie te komen. Als het mogelijk is en de behoefte is er, neem dan gerust de tijd om bij je overleden dierbare te zijn. Neem afscheid, neem diegene nog eens goed in je op, neem haar of zijn hand in de jouwe. Niks moet. Je mag natuurlijk ook meteen in actie komen, de (huis)arts inlichten. Dat is eigenlijk de eerste stap.

De (huis)arts moet altijd eerst langskomen wanneer iemand overleden is. Om het overlijden officieel vast te stellen en enkele formulieren in te vullen. Deze formulieren zijn belangrijk voor degene die later de aangifte van overlijden bij de gemeente zal doen. Dit is meestal de uitvaartbegeleider, maar nabestaanden mogen dit gerust ook zelf doen.

Stap twee, uitvaartbegeleider inschakelen

Wanneer de (huis)arts is ingelicht, onderweg is of is geweest, dan is het tijd om een uitvaartbegeleider in te schakelen. Ik heb het in een eerder artikel al eens gemeld (Afscheid nemen van je vader of moeder) dat het op zich niet verplicht is om een uitvaartbegeleider in de arm te nemen. Ik wil mezelf natuurlijk niet de markt uitprijzen hiermee, maar ik vind het belangrijk dit wel te benoemen.

Vergis je echter niet hoeveel werk het doorgaans is om een mooie en passende uitvaart te regelen. Ik denk dat het heel fijn is als een invoelend persoon je ondersteunt, bij alle praktische zaken helpt en er gewoon is als steun en toeverlaat. Ook mét hulp van een uitvaartbegeleider zijn de dagen voor de uitvaart vaak intensief en vol.

Als je graag zelf een aantal zaken wilt regelen met ondersteuning van een uitvaartbegeleider, geef dit dan gerust aan. Bespreek wat je zelf wilt doen en wat niet, en maak er op die manier een samenwerking van waar je zelf de regie hebt.blank

Stap drie, de opbaring en laatste verzorging

Het eerste dat je samen met de uitvaartbegeleider bespreekt, is waar je overleden dierbare zal worden opgebaard. Of je nu wel of niet bij de overledene wilt zijn in de dagen voor de uitvaart, hij of zij moet ergens worden opgebaard. Thuis of in een rouwcentrum, afhankelijk van waar de voorkeur naar uitgaat.

Thuis opbaren
Als je je dierbare thuis wilt opbaren, dan kan je uitvaartbegeleider je hierbij helpen. Iemand kan op bed of in een kist of mand worden opgebaard. Met een koeling onder die persoon of zonder koeling wanneer iemand een lichte balseming heeft ondergaan. Verschillende keuzes om te maken, waar je uitvaartbegeleider je bij helpt. Ook zal je uitvaartbegeleider (of een assistent) elke dag even langskomen om te controleren hoe het met het lichaam van de overledene gaat.

In een rouwcentrum opbaren
Wil je je dierbare in een rouwcentrum laten opbaren, dan kan je kiezen voor wel of niet bezoeken. In de meeste gevallen zal bezoek op afspraak zijn, maar er zijn ook rouwcentra die  zgn. 24-uurs kamers aanbieden. Je krijgt dan de sleutel en je kunt je dierbare bezoeken op elk moment dat je wilt. Dit is een mooi alternatief als je je dierbare niet thuis wil of kan opbaren, en nog wel veel bij diegene wil zijn.

De laatste verzorging

De laatste verzorging valt eigenlijk samen met de opbaring. Ergens in de periode dat de overledene wordt opgebaard, zal hij of zij ook verzorgd worden. Per situatie zal bekeken worden op welke plek de laatste verzorging plaatsvindt.

De laatste verzorging van een overledene werd vroeger ‘afleggen’ genoemd. Die term gebruiken we eigenlijk niet meer. Bij de laatste verzorging wordt iemand mooi en netjes gemaakt. Zodat degene zoveel mogelijk als zichzelf in de kist of mand ligt. De familie zoekt meestal kleding uit die de overledene graag droeg, of iemands mooiste jurk of pak bijvoorbeeld. Iemands pyjama mag natuurlijk ook, zolang het goed voelt.

Wie de verzorging uitvoert verschilt per uitvaartbegeleider. Sommigen doen het zelf, anderen huren hier zorgzame professionals voor in (zoals ik doe). Familieleden mogen hier bij helpen als ze willen, of alleen toekijken. Wat je zelf prettig vindt. De verzorgenden zullen je hierin begeleiden.

Stap vier, de uitvaart bespreken

Wanneer de eerste dingen zoals de plek van opbaring besproken zijn, is het tijd om een afspraak te maken voor het vervolg. Om te gaan bespreken hoe je de uitvaart wilt invullen. Meestal spreek je een tijd en plaats af met de uitvaartbegeleider om alles rustig door te spreken. Telefonisch kan eventueel ook. Het is handig om de ID kaart of paspoort van de overledene bij de hand te hebben, net als eventuele polissen van een uitvaartverzekering.

Wat zijn zaken die besproken worden? Denk aan de locatie voor de begrafenis of crematie, de locatie van de afscheidsbijeenkomst, uitzoeken van een kist, mand en/of wade, uitzoeken van en bespreken van de tekst op een rouwkaart, een bloemstuk, de rouwauto, een fotopresentatie. Bij alles geldt natuurlijk: indien van toepassing. Je uitvaartbegeleider heeft een tas met mappen en brochures bij zich en kan je adviseren bij alle keuzes. 

Het belangrijkste is dat het een afscheid wordt passend bij de overledene én bij jou/jullie, de nabestaanden. Hoe dit er ook uitziet, alles mag. Van sober en ingetogen, tot uitgebreid met een heel programma. Een goed afscheid is belangrijk. Zodat het afscheid een bruggetje vormt naar de toekomst, die je vorm moet zien te geven zonder je dierbare overledene erin. 

Er is geen dood. Mensen sterven alleen als we ze vergeten.
Als je aan me blijft denken, zal ik altijd bij je zijn.
– Isabel Allende

Stappenplan bij overlijden, stap vijf, de dag van de uitvaart

Ongeveer een week na het overlijden is het zover, de begrafenis of crematie van je dierbare. De uitvaart moet uiterlijk de zesde werkdag na de dag van overlijden plaatsvinden. Dit betekent dat je ongeveer in een week de uitvaart moet regelen. Of dit kort is of lang, dat is persoonlijk. Het kan kort voelen omdat er veel te regelen is. Het kan ook lang voelen voordat het definitieve afscheid daar is.

Op de dag van de uitvaart is de uitvaartbegeleider er voor je. Hij of zij steunt je en begeleidt je van begin tot eind. Net zoveel of weinig als waar je behoefte aan hebt. Zodat jij in alle rust afscheid kan nemen.

Hoe nu verder?

Na de uitvaart volgt vaak nog een administratieve afwikkeling van verschillende zaken. Bankzaken, abonnementen, misschien een huis opruimen en verkopen. Als de uitvaartbegeleider de aangifte van overlijden bij de gemeente heeft gedaan, dan krijg je van haar of hem de ‘akte van overlijden’. Deze akte heb je nodig voor de verschillende instanties om aan te tonen dat iemand overleden is. 

Ik geef jou als nabestaande een gidsje mee waar dit soort administratieve zaken in staan beschreven. Er staat tekst en uitleg in hoe je dit soort zaken aanpakt. Want je hebt al genoeg aan je hoofd vind ik, en je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden.

Zelf neem ik meestal een week of twee na de uitvaart nog een keer contact op. Om samen dit stuk af te ronden en te horen of ik je nog ergens mee kan helpen. Je verdriet wegnemen kan ik natuurlijk niet, de rouw is van jou. Samen napraten is wellicht prettig, dat is tot zover als ik met je mee kan lopen.

Waar kan ik je mee helpen? Heb je een specifieke vraag hierover of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Categorieën
blog

Witte bloemen: symboliek en betekenis

Witte bloemen: symboliek en betekenis

Witte bloemen zijn misschien wel de meest gebruikte bloemen op begrafenissen en crematies. Het is ook echt een mooi gezicht, witte bloemen met groen ertussen in een krans, biedermeier of druppelvorm. Met de kleur en de soort bloemen geef je je rouwstuk een bepaalde uitstraling mee. De kleur heeft een bepaalde betekenis, waarmee je iets kan zeggen over je overleden dierbare. Witte bloemen staan voor reinheid, puurheid, stilte en eenvoud. Maar hebben de verschillende bloemen zelf ook een bepaalde betekenis? Witte rozen, witte lelies, witte orchideeën, waar staan ze voor? Ik zocht het voor je uit.

Al tijden hebben bloemen een bepaalde betekenis. In vroeger tijden, lang voor mobiele telefoons bestonden, brachten mensen zo boodschappen aan elkaar door. Prille geliefden bijvoorbeeld, of om duidelijk te maken dat je iemand wel zag zitten. Ook op vlaggen, schilden, kastelen, kleding, schilderijen en schepen worden al eeuwenlang bloemen aangebracht. Om hiermee te laten zien waar ze voor staan en hun boodschap over te brengen.

De betekenis van witte rozen

De roos wordt ook wel de ‘koningin van de bloemen genoemd’. Met het geven van bloemen willen we ons gevoel overbrengen, zeker bij uitvaarten. Maar natuurlijk ook bij bruiloften en verjaardagen. Eigenlijk symboliseren de bloemen onze persoonlijke boodschap. De roos symboliseert genegenheid, liefde (rode rozen!), vreugde en geluk. De witte roos specifiek staat voor vriendschap, onschuldige liefde, verbondenheid en is een teken van vertrouwen. Zowel bij bruiloften als bij uitvaarten wordt de witte roos veel gebruikt. Je zou misschien verwachten dan zwarte rozen gepaster zijn bij een uitvaart, maar dat is niet zo. Bovendien zijn zwarte rozen niet natuurlijk maar altijd kunstmatig gekleurd.

De betekenis van de witte roos heeft een lang en rijk verleden. In vroegere tijden werden bloemen ook al gebruikt om een boodschap over te brengen. Deze methode, ook bekend als floriografie, kwam vooral veel voor in het negentiende-eeuwse Engeland. In de Victoriaanse tijd was flirten in het openbaar ongehoord en dus moest men op een andere manier gevoelens kenbaar maken aan een geheime liefde. Dit gebeurde dus met bloemen. Gardenia’s symboliseerden een geheime liefde en gele tulpen gaven aan dat een liefde geen kans van slagen had. Waar de witte roos vroeger symbool stond voor ware liefde, is deze rol inmiddels overgenomen door de rode roos.

betekenis witte rozen uitvaart

De betekenis van witte lelies

De lelie staat kort gezegd voor zuiverheid en geluk. Je zegt ermee ‘je bent lief’. Maar er schuilt meer symboliek in de lelie: liefde, vrouwelijkheid, vruchtbaarheid, eenheid en vergankelijkheid. Best veel voor één bloem! Vanwege de serene schoonheid van de lelie zie je deze bloem veel in rouwboeketten en -kransen.

Vrouwelijkheid en zuiverheid gaan bij de symboliek van de lelie dus hand in hand. De witte variant van de lelie (lilium) heet dan ook de madonnalelie. In het christendom is dit een verwijzing naar de maagdelijkheid en zuiverheid van de heilige maagd Maria. Je ziet de bloem daarom ook vaak terugkomen in bruidsboeketten en bij religieuze bijeenkomsten.


  blank

Witte orchideeën

De orchidee is een prachtige plant met bijzondere bloemen, die schoonheid, liefde, rijkdom en aanhankelijkheid symboliseert. Je zegt ermee ‘je bent mooi’. Er bestaan vele duizenden soorten orchideeën en daarmee is het één van de grootste plantenfamilies op aarde.

De bekendste orchideeënsoort is een witte orchidee, de vlinderorchidee (Phalaenopsis). Deze vlinderorchidee staat symbool voor elegantie, vrouwelijkheid, onschuld en verbondenheid. Je ziet hem vaak terug in rouwstukken.

blank

Meer witte bloemen

Witte rozen, lelies en orchideeën zijn misschien wel de opvallendste witte bloemen die worden verwerkt in rouwboeketten. Maar je hebt er natuurlijk meer. Vele bloemsoorten zijn er in meerdere kleuren, waaronder wit. Hieronder een korte opsomming van enkele andere bloemen die ook heel geschikt zijn voor een rouwboeket, en hun symboliek:

  • Chrysant: geluk, gezondheid en eerlijkheid
  • Dahlia: weelde, kracht en ‘voor altijd de jouwe’
  • Freesia: eerbaarheid en onvoorwaardelijke liefde
  • Hortensia: dankbaarheid, schoonheid en vrede

Wat doe je met de bloemen na de uitvaart?

Na een begrafenis blijven de bloemstukken meestal achter op het graf. Daar liggen ze dan nog wat langer als grafmarkering en als eerbetoon aan de overledene. Na een crematie heb je zo’n plek eigenlijk niet. Als je ervoor kiest de bloemstukken achter te laten in het crematorium, dan leggen de medewerkers ze buiten neer op een ereveld of langs een pad. Er zijn ook nabestaanden die een of enkele bloemstukken mee naar huis nemen, om er daar nog een tijdje troost uit te halen. Je kunt er ook voor kiezen om ze bij een monument neer te (laten) leggen. 

Je kunt ook een symbolisch klein boeketje na de uitvaart mee naar huis nemen. Vraag aan je uitvaartbegeleider of hij of zij een of meerdere boeketjes wil maken van de bloemen uit de rouwboeketten. Dan heb je een mooi aandenken, maar niet meteen een heel rouwboeket in huis. Als je de bloemen droogt heb je er nog langer plezier of troost van.

Een andere mogelijkheid is het laten maken van ‘herinneringspapier’. De bloemen van de uitvaart worden geconserveerd door ze te verwerken in handgeschept papier. Kijk hiervoor op de website van Het Inkt Atelier.

Het is een prachtig gezicht wanneer je dierbare omringd wordt door bloemen thuis en op de afscheidslocatie. Maar in wezen doen de bloemen maar voor even dienst en dat vinden veel mensen jammer en eigenlijk zonde. Heel duurzaam is het ook niet. Vaak vragen nabestaanden dan ook aan de belangstellenden om één bloem mee te nemen naar de uitvaart. Zo ontstaat toch een prachtige bloemenzee, maar met oog voor het milieu.

Waar kan ik je mee helpen? Heb je een specifieke vraag hierover of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Categorieën
blog

Natuurbegraafplaats Zomerlanden: een impressie

Natuurbegraafplaats Zomerlanden: een impressie

Afgelopen 29 maart hebben collega Helma Luiten en ik een werkbezoek gebracht aan Natuurbegraafplaats Zomerlanden. Deze natuurbegraafplaats ligt in Heinenoord, onder Rotterdam. Tot nog toe de eerste en enige grote natuurbegraafplaats in Zuid-Holland. Lees verder voor een impressie in woord en beeld.

Meer lezen over wat natuurbegraven eigenlijk inhoudt? Ik schreef er eerder een artikel over.

Natuurbegraafplaats Zomerlanden: een blijvende rustplaats

De natuurbegraafplaats ligt in het noorden van de Hoeksche Waard en omvat 9 hectare. Het ligt in een stuk bos waar oorspronkelijk voornamelijk essen stonden. We hebben echter met eigen ogen gezien hoe de recente storm veel bomen heeft doen knakken!

Op de website en in de mooi vormgegeven brochure van de natuurbegraafplaats is alles te lezen over de historie en inrichting. Het gebied wordt omringd door de Oude Maas en kent daardoor unieke zoetwatergetijden. Je kunt er zelf een plek uitzoeken, alle graven kennen eeuwigdurende grafrust.

Samen met een medewerkster hebben we een rondje gelopen over de begraafplaats. We kregen een uitgebreide toelichting en konden zien dat al veel mensen een plekje aangekocht hebben. De natuurbegraafplaats is in juli 2021 geopend en er zijn al best wat mensen begraven. De begraafplaats is vrij toegankelijk als je er eens een rondje wilt lopen. De begraafplaats organiseert ook rondleidingen als je meer wilt weten of gewoon nieuwsgierig bent. Voor mensen die minder goed ter been zijn hebben ze een e-car ter beschikking (een soort golfkarretje). Deze is ook te gebruiken bij uitvaarten.natuurbegraafplaats zomerlanden zuid-holland

Impressie van de begraafplaats met op de achtergrond het ontvangsthuis. Er is nog niet veel groen te zien in deze tijd van het jaar, maar dat zal later in het seizoen ongetwijfeld anders zijn.blank

Een grafheuvel die nog verder zal inklinken, met bovenop een boomschijf. Deze boomschijven zijn de enige toegestane grafmonumenten. Een sobere markering die uiteindelijk ook zal opgaan in de natuur. Overigens zijn van alle graven de gps coördinaten bekend, zo kan je altijd de plek terugvinden waar je dierbare ligt begraven.

Afscheid vormgeven op de natuurbegraafplaats

De natuurbegraafplaats heeft een mooi ontvangsthuis, waar je een afscheidsbijeenkomst en condoleance kan houden. Bij mooi weer kan dit zelfs buiten op het ruime terras, als dit passend voor je is natuurlijk. De ruimte kan je inrichten naar eigen wens, in theateropstelling of meer informeel met losse groepjes zitjes. Ook wat betreft catering is er veel mogelijk. Het is warme, huiselijke plek, ik vond het een prettige ruimte met een fijne sfeer.blank

De ontvangstruimte waar zowel de afscheidsbijeenkomst als condoleance gehouden kan worden. Hier natuurlijk leeg toen wij er op bezoek waren.blank

De achterkant van de ontvangstruimte, met het terras. Via deze route begeleid je je overleden dierbare richting de begraafplaats. Vanuit de ruimte binnen ga je via openslaande deuren het terras op en zo naar beneden.blank

Merlijn en Helma.

Wil je meer weten over natuurbegraven? Heb je een specifieke vraag hierover of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.