Categorieën
blog

Rouwadvertenties

Rouwadvertenties

Rouwadvertenties in de krant, misschien lees jij ze ook wel. Gewoon, uit nieuwsgierigheid. Ze worden ook wel overlijdensberichten genoemd. Een eerbetoon aan de overledene. Een manier om veel mensen in een keer te laten weten dat iemand is overleden. Lezers krijgen daarmee de kans om de nabestaanden te condoleren als ze betrokken waren bij de overledene. Of zelfs de uitvaart bij te wonen als deze staat aangekondigd in de advertentie. In dit artikel lees je meer over (online) rouwadvertenties en rouwadvertenties zoeken. Voor als je twijfelt of gewoon nieuwsgierig bent.

Rouwadvertenties in de krant

Wanneer plaats je een rouwadvertentie in de krant? En welke krant dan? Als de overledene een maatschappelijk of politiek actief betrokken persoon was, dan past een rouwadvertentie. Ook als iemand actief was in het verenigingsleven, met vrijwilligerswerk of op een andere manier bekend was in het land, stad of  dorp. Het is daarnaast een manier om mensen te bereiken waar je geen adres van hebt om een rouwkaart te sturen. Maar je mag je gevoel natuurlijk ook laten spreken. Misschien was je overleden dierbare gewoon gek op een bepaalde krant. Dan voelt het wellicht passend om daar een rouwadvertentie in te laten plaatsen.

Of je kiest voor een landelijke of regionale krant of een huis-aan-huis blad ligt aan de situatie en je persoonlijke voorkeuren. Welke krant wordt het meest gelezen door de kring van familie, vrienden en collega’s van de overledene? Was iemand landelijk bekend? Welke krant las de overledene zelf graag? Wat is het budget? Allemaal afwegingen die meetellen.

Rouwadvertentie van drs. P.

Hoe plaats je een rouwadvertentie in de krant?

Rouwadvertenties kan je zelf laten plaatsen of je vraagt aan je uitvaartbegeleider om het voor je te doen. Je doet dit voorafgaand aan de uitvaart óf achteraf. Je uitvaartbegeleider weet de weg hoe dit het makkelijkst kan. Ook kan hij of zij je informeren over het tarief en aanlevertijden.

Wil je dit graag zelf doen, dan kan dit via de website familieberichten.nl. Via een eenvoudige online editor kun je zelf een rouwadvertentie opmaken. Ook biedt de website de mogelijkheid om dit te laten doen. In dat laatste geval lever je de tekst aan en zullen zij de opmaak voor je verzorgen. Je krijgt in beide gevallen eerst een digitale proefdruk te zien voordat de advertentie wordt geplaatst.

Voor de tekst van het overlijdensbericht houd je meestal de tekst aan die op de rouwkaart staat. Je mag er natuurlijk ook van afwijken. Maar let op: als je ervoor kiest om de datum en tijd van de uitvaart te vermelden, zet dan bij voorkeur geen huisadres in de advertentie! Dit trekt dieven aan die misbruik maken van de situatie. Als je toch graag je adres wilt vermelden, zorg dan dat er iemand in huis is tijdens de uitvaart.
Houd er ook rekening mee dat als je de tijd en plaats van de uitvaart in de advertentie zet, dit extra mensen kan aantrekken die afscheid willen komen nemen. Iets om goed over na te denken, zeker als er beperkt plek is op de afscheidslocatie 
In plaats van de bijzonderheden van de uitvaart te vermelden, kun je ervoor kiezen om aan te geven dat de uitvaart in besloten kring of familiekring plaatsvindt of al heeft plaatsgevonden.blank

Bijzondere rouwadvertentie van Eva Biesheuvel-Gütlich, partner van Maarten Biesheuvel

Wat kost een rouwadvertentie?

Informeer jezelf vooraf goed over de tarieven van een rouwadvertentie. Een rouwadvertentie in een landelijke krant is vele malen duurder dan een lokale of regionale krant. Er zijn een aantal zaken die uiteindelijk de prijs bepalen: de krant, de grootte van de advertentie, op welke dag je hem plaatst (zaterdag is vaak duurder), of je kleur gebruikt en of je een plaatje of foto erbij plaatst.
In een lokale krant zoals Contact Zutphen-Warnsveld kost een rouwadvertentie rond 350 euro, in een krant als NRC al gauw 2100 euro. Een krant zoals het AD zit er tussenin, afhankelijk van welke editie je kiest. Bekijk dus goed of dit binnen je budget past.

Online rouwadvertenties en gedenkplaatsen

‘Online’ is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Veel families delen hun rouwkaart op sociale media zoals Facebook. Dit staat je natuurlijk vrij. Ik geef wel altijd mee dat dit betekent dat het delen van de rouwkaart ook extra mensen naar de uitvaart kan trekken. Mensen die je niet specifiek hebt uitgenodigd. Bedenk dus of je dit wilt. Je kan ook die gegevens (datum, tijd en locatie) afplakken en de rest van de kaart delen.

Daarnaast zijn er speciale herdenkingssites waar je online een gedenkplaats kunt inrichten voor je overleden dierbare. Je plaats een online overlijdensbericht als het ware. Familie en vrienden kunnen hier vervolgens online condoleren en hun herinneringen en foto’s delen. Op de rouwkaart kun je verwijzen naar deze online gedenkplaats. Je geeft aan dat je het fijn vindt als mensen daar iets willen schrijven. 

Voorbeelden van herdenkingssites zijn memori.nl (betaald) en Remembr (vrijwillige donatie). Bij betaalde herdenkingssites is het mogelijk om na verloop van tijd alle reacties te downloaden en er een herinneringsboek van te (laten) maken. 

Rouwadvertenties zoeken

Als je specifiek wilt zoeken of er voor iemand een overlijdensadvertentie is geplaatst, dan kun je terecht op de website Mensenlinq. Je kunt hier op verschillende manieren zoeken, zoals naam van de overledene, titel krant, plaatsnaam en overlijdensdatum. Deze website publiceert overlijdensberichten uit een heel aantal dag- en weekbladen (maar niet álle titels uit heel Nederland). Daarnaast staan er nieuwsberichten rond de dood en “verhalen over mensen, emoties en praktische zaken waarmee je te maken kunt krijgen”.

Heb je een vraag over rouwadvertenties? Of heb je een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.