Heb ik een uitvaartverzekering nodig?
Een uitvaartverzekering, heb ik die nodig? Wat wordt er vergoed, hoe gaat dit in z’n werk? Wat doe ik met een oude polis in guldens? Wij Nederlanders zijn een goed verzekerd volk. Maar liefst driekwart van de bevolking heeft een uitvaartverzekering. Maar veel mensen weten niet hoe hun verzekering in elkaar zit. Of waar ze eigenlijk precies voor betalen. In dit artikel vertel ik meer over de verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Over wat je verzekert en waar je op moet letten. Zodat je na het lezen voor jezelf kan bepalen of je een uitvaartverzekering wilt afsluiten. Én wat je met een oude polis kunt doen.
Wat is precies een uitvaartverzekering?
Met een uitvaartverzekering verzeker je je voor (een deel van) de kosten van een begrafenis of crematie. Zo hoeven je nabestaanden niet de héle uitvaart te bekostigen. Elke maand betaal je premie. Deze premie wordt elk jaar geïndexeerd en stijgt naarmate je ouder wordt.
Er bestaan verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Sommige betalen bij overlijden een bedrag ineens uit (‘kapitaal’). Bij andere is een dienstenpakket verzekerd, waarbij van tevoren vaststaat welk diensten en producten van de uitvaart precies worden vergoed (‘in natura’). Hieronder vind je een toelichting op de verschillende soorten verzekeringen.
Een uitvaartverzekering wordt vaak verward met een overlijdensrisicoverzekering. Een uitvaartverzekering keert altijd uit bij overlijden, terwijl een overlijdensrisicoverzekering alleen uitkeert als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Daarnaast moet vaak het uitgekeerde bedrag van een uitvaartverzekering besteed worden aan de uitvaart. Bij een overlijdensrisicoverzekering is het bedrag vrij te besteden.
De naturaverzekering: diensten en producten
De verzekeraar keert bij een naturaverzekering uit ‘in natura’. Dat wil zeggen in de vorm van diensten en producten zoals een kist, vervoer, rouwkaarten en catering. Elke verzekeraar bepaalt zelf wat ze precies in dit pakket stoppen en tot welk maximum bedrag. Bij een naturaverzekering is het dus belangrijk te kijken naar wat precies vergoed wordt en onder welke voorwaarden.
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een bepaald soort kist wordt vergoed, tot een bepaald bedrag. Als jij liever een ander soort kist wilt die ook nog duurder is, dan moet je bijbetalen. Je kunt je van tevoren eventueel extra verzekeren hiervoor.
Bij een naturaverzekering zit je eigenlijk ook vast aan de verzekeraar voor het regelen van de uitvaart. Je mag natuurlijk kiezen voor een andere uitvaartonderneming. Dit is echter meestal erg onaantrekkelijk. Je krijgt dan een bedrag uitgekeerd dat veel lager is dan de waarde van het pakket diensten.
De kapitaalverzekering: een bedrag ineens
Bij een kapitaalverzekering wordt een bepaald bedrag uitgekeerd bij overlijden. De hoogte van het verzekerde bedrag bepaalt de verzekeringnemer bij het afsluiten van de verzekering. De nabestaanden bepalen waaraan ze het bedrag uitgeven. Dit hoeft niet verplicht aan de uitvaart besteed te worden. Daarnaast ben je geheel vrij om elke uitvaartbegeleider te kiezen die je wilt. De meeste uitvaartbegeleiders (zoals ikzelf) zullen je ook helpen bij het laten uitkeren van de verzekering.
De combinatie uitvaartverzekering
De combinatie uitvaartverzekering combineert een naturaverzekering met een kapitaalverzekering (een vrij te besteden bedrag). Met het vrij te besteden bedrag kun je eventuele extra kosten of speciale wensen betalen. Hiermee voorkom je dat nabestaanden zelf moeten bijbetalen, wat vaak gebeurt bij een naturaverzekering. De hoogte van het vrij te besteden bedrag verschilt per verzekeraar. Dit bepaal je vaak zelf als verzekeringnemer. Het bedrag mag alleen aan de uitvaart besteed worden.
De natura sommenpolis
Bij een natura sommenpolis wordt een vast bedrag verzekerd. De nabestaanden kunnen dit bedrag alléén aan de uitvaart besteden. Zij moeten de kosten van de uitvaart voorschieten. Naderhand kunnen zij deze declareren bij de verzekeraar.
Het verzekerde bedrag staat vast en groeit niet mee met de inflatie. Je kunt er echter ook voor kiezen om het verzekerde bedrag jaarlijks te laten indexeren. Zo groeit het verzekerde bedrag mee. Dit betekent dat ook de premie elk jaar wat hoger wordt. Als je dit niet doet, dan wordt het verzekerde bedrag eigenlijk elk jaar minder waard.
Depositofonds: een eenmalige storting
Een depositofonds is geen verzekering, maar wil ik hier toch noemen. Als je geen verzekering wil of kan afsluiten (omdat je al wat ouder bent), dan kan dit een uitkomst zijn. Je stort eenmalig een bedrag (vaak vanaf 250 euro) voor je uitvaart. Dit kan bij een uitvaartverzekeraar, maar er zijn ook uitvaartondernemingen bij wie dit mogelijk is. Het bedrag dat je hebt gestort wordt elk jaar verhoogd met een rentevergoeding. Het rentetarief wordt jaarlijks vastgesteld. Bij overlijden wordt het totale bedrag verrekend met de kosten van de uitvaart. Overigens kun je tussentijds bijstorten als je wilt.
Heb ik een uitvaartverzekering nodig?
Een uitvaartverzekering is niet verplicht. Of je het een fijn idee vindt bepaal je natuurlijk voor jezelf. Een uitvaartverzekering helpt natuurlijk bij het betalen van de kosten van een uitvaart. En dat is toch vaak een heel bedrag. Bedenk echter ook dat je maandelijks premie betaalt. Aan het eind heb je vaak (veel) meer ingelegd dan je krijgt uitbetaald.
In dit fragment van Radar van Avrotros wordt dit goed geïllustreerd. Het fragment heet ‘Is een uitvaartverzekering noodzakelijk?’ en duurt ongeveer negen minuten.
Naast het afsluiten van een uitvaartverzekering kun je er ook voor kiezen om zelf een spaarpotje aan te leggen. Of een bedrag te storten in een depositofonds. Dan is de kans kleiner dat je het toch voor iets anders gaat gebruiken.
Mocht je een uitvaartverzekering willen afsluiten, ga dan goed vergelijken. Er zijn meerdere vergelijkingssites die je hierbij helpen. Zoals de keuzehulp van de Consumentenbond.
Is een (hele) oude polis nog geldig?
Families hebben vaak nog (hele) oude polissen van vader of moeder liggen. Vergeelde stukken papier met vaak een poliswaarde van 100 of 200 gulden. Deze polissen zijn nog steeds geldig! De verzekeringsmaatschappij bestaat niet meer, maar is wel overgenomen door een andere verzekeraar. En daar is de uitkering nog steeds aan te vragen. Vraag je uitvaartbegeleider om hierbij te helpen. Hij of zij kan uitzoeken waar de verzekering is ondergebracht. Ook al zijn het geen grote bedragen, alle beetjes helpen.
Wat als ik niet zeker weet of iemand verzekerd was?
Als je niet zeker weet of de overledene verzekerd was, dan kan het Verbond van Verzekeraars hierbij helpen. Zij hebben een zoekservice voor polissen. Bij het Verbond kunt je een aanvraag indienen om te zoeken naar een eventuele verzekeraar, ook als de uitvaart al geweest is. Op de website van het Verbond vind je meer informatie en de aanvraagformulieren.
Heb je een vraag over uitvaartverzekeringen of over een oude polis? Kan ik je ondersteunen hierbij of heb je een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.